Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на синьото гориво да бъде с 15,21% по-висока в сравнение с действащата цена за август.

Това стана на проведено днес открито заседание, на което беше обсъден доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром експорт” от 2 март 2020 г. Считано от 5 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула, припомнят от КЕВР.

Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи „Булгаргаз“ ЕАД е представило към заявлението справка за общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец август 2020 г. в размер на 18.67 лв./MWh увеличението е с 2,84 лв./MWh или с 15,21%.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка", покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

На 1 септември КЕВР ще приеме окончателно решение за цената на природния газ за септември 2020 г.