Коалиционният партньор на ГЕРБ - ВМРО, се въздържа от коментар за оставката на правосъдния министър с мотива, че има коалиционно споразумение, че квотата за правосъдното министерство е за ГЕРБ и тяхно ще е решението дали да се приеме оставката на Данаил Кирилов.

„За мен е изненада тази оставка на министър Данаил Кирилов“, заяви пред БНР депутатът от НФСБ Христиан Митев, зам.-председател на правната комисия в Народното събрание.

Той посочи, че не може да я коментира, защото не са ясни мотивите за нея.

От ДПС отказват коментар.

В БСП определиха оставката като опит на премиера Бойко Борисов да тушира протестното недоволство:

„Основното искане на протестиращите това е, ние сме го заявявали, това е оставка на целия кабинет“, каза депутатът от левицата Филип Попов пред БНР.

В писмена позиция до БНР лидерът на „Воля“ Веселин Марешки посочва, че „кърпенето на парче на правителството не е изход от създалата се ситуация“

„Най-разумното в момента е съставяне на правителство от експерти с високо обществено доверие, което да е подкрепено от възможно най-много партии, включително и извънпарламентарни. Един такъв  широк кабинет трябва да има две основни задачи - да преведе страната през кризата есента и зимата, и второ - да организира честни и прозрачни избори“, отбелязва той.

На свой ред лидерът на „Да, България!“ Христо Иванов и бивш министър на правосъдието не спести критиките си към Кирилов“

„Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов – Гешев – Пеевски, за мафиотското семейство“, каза той пред БНР.