Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Тегел" в Берлин. Тя ще участва в неформална среща на външните министри от ЕС във формат "Гимних" на 27-28 август 2020 г. във Федерална република Германия.

Двудневният форум е първата присъствена среща в рамките на Германското председателство на Съвета на ЕС ще започне с работен обяд на външните министри с техния нов колега от Държавата Израел Габи Ашкенази.

През първия ден са предвидени и две работни сесии, по време на които първите дипломати ще обсъдят ситуацията в Беларус, както и отношенията на ЕС с Турция с акцент върху ситуацията в Източното Средиземноморие.

На 28 август външните министри ще направят преглед на отношенията ЕС-Русия и ще обсъдят геополитическите последици от COVID-19 и стратегическия отговор на ЕС.

Очаква се първите дипломати да дискутират и други актуални въпроси от международния дневен ред.

Неформалната среща на външните министри от ЕС във формат „Гимних" е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и по традиция се провежда в страната, ротационен председател на Съвета на ЕС.