Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Не се съобщават мотивите за оставката на правосъдния министър.

Правосъдният министър не бе засегнат от правителствените рокади през юли, макар че някои анализатори очакваха и той да се раздели с поста си. Името на Данаил Кирилов стана популярно в интернет пространството ни след няколко негови коментара в социалните мрежи по адрес на протестиращите и по-специално за съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и неговия опит да слезе на брега при плажа на "Росенец".

Малко след това премиерът Бойко Борисов официално забрани по време на заседание на правителството на правосъдния министър да пише във "Фейсбук".

Тази забрана стана повод за много шеговити коментари по адрес на Данаил Кирилов в социалните мрежи.

Друг такъв повод за закачки с правосъдния министър беше решението той да подготви новата Конституция, за чието приемане ГЕРБ иска свикване на Велико народно събрание и търси подкрепата в настоящия парламент.

Данаил Кирилов е български юрист и политик от партия ГЕРБ. Служи като народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 42-ро, 43-то и 44-то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси от ноември 2014 г. до април 2019 г.

Припомняме, на 5 април 2019 г. Кирилов бе избран за министър на правосъдието от 44-ото Народно събрание и пое поста след Цецка Цачева.