От понеделник, 31 август,  учениците над 12 години в Шотландия започват задължително да носят маски, когато са в коридорите, онези зони в училищата, където се струпват повече деца от различни групи и в училищните автобуси.

Училищата в Шотландия започнаха учебната година на 11 август, като решението за маските сега поставя в деликатна позиция британското правителството седмица преди отварянето на училищата в Англия, където има загриженост за сигурността на децата.

От Даунинг стрийт обаче заявиха, че няма планове за носене на маски в английските училища.

Министърът на образованието на Шотландия Джон Суини обяви мярката след консултации с учителите и районните управи. Мярката се отнася за учениците в средните училища, както и за персонала. Маски няма да се носят в класните стаи, защото там са налице мерките за социално дистанциране. Изключения се допускат за деца с определени здравословни проблеми.

17 души от персонала и двама ученици дадоха положителна проба наскоро в училище в Дънди.

Ходът на шотландските власти поставя под натиск британското правителство да последва техния пример в Англия. Профсъюзите призоваха премиера Борис Джонсън да обърне внимание на този въпрос.

Министърът на бизнеса и икономиката Алок Шарма обаче каза, че няма планове за момента да се преразгледа възможността за носене на маски в английските училища. От Даунинг стрийт освен това посочиха, че препоръката на Световната здравна организация децата над 12 години да носят маски не се отнася конкретно за училищата.

Властите в Уелс обаче обявиха, че ще преразгледат решението за маските. Мнозина в Англия смятат, че и без да има централно решение на властите за маските, онези училища, които смятат, че това е необходимо, трябва да го направят, стига това да даде достатъчно гаранции на родителите за сигурността на децата им. Благотворителната организация Oasis, под чието крило са 52 училища в Англия вече взе нещата в свои ръце и поръча маски за учениците и персонала.

"Смятаме, че е наша отговорност да поемем отговорност. Не че сме избрали да следваме шотландския модел. Просто сме отговорни за нашите ученици, за персонала, за родителите и целите семейства", заяви председателят на Oasis Стив Чок.

В същото време в Англия продължава недоволството на директорите на училища от министерството на образованието. Хиляди директори подписаха писмо до министъра на ведомството Гавин Уилямсън с оплакване, че постоянно им отказват да ги изслушват и да им сътрудничат във важния период преди отварянето на учебните заведения в началото на септември.