Известен пловдивски лекар бе уличен в схема за източване на държавния бюджет чрез фалшиви болнични. От 2018 г. досега Националният осигурителен институт е изплатил над 130 000 лева на фирма от Харманли, за чиито служители са издавани фиктивните удостоверения.

Управителят й е обявен за общодържавно издирване. А лекарят-ортопед е с гаранция от 30 000 лева.

Разплитането на схемата тръгва след сигнал от териториалното поделение на осигурителния институт в Пловдив. От там се усъмнили, че една и съща лекарска комисия изписва на работниците на една и съща фирма огромно количество болнични.

"Един от председателите на експертната лекарска комисия е издал 47 болнични листове и 41 амбулаторни", съобщи Румяна Зайкова-Калеева, зам. районен прокурор на Пловдив.

"Болничните са издавани на конвейер, като според още един от разпитаните свидетели това е било изграден стереотип на работа в тази лекарска комисия. По-трудно е да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен в тази комисия", коментира Димитър Пехливанов

Всички болнични са издавани от ортопедичната лекарска комисия на ДКЦ-1 в Пловдив, чийто ръководител е секретарят на лекарската колегия в града д-р Георги Кръстев.

"2018-та година бяхме сигнализирани от НОИ във връзка с работата на ортопедичната комисия", посочи д-р Евелина Славчева управител на ДКЦ-1.

"Неколкократно са изисквани документи от ДКЦ-то и от НОИ, и от икономическа полиция, които своевременно сме предавали за разследване", допълни и Диана Величкова, юрист на ДКЦ-1 в Пловдив..

Установено е, че до момента за фиктивно болните служители на фирмата, без да са плащани никакви осигуровки, НОИ е превел 76 000 лева. Още 54 000 лева е получил от болнични управителят на харманлийската компания.

Служители са набирани от цяла България. Назначавани са от собственика на висококвалифицирани длъжности, с максимален осигурителен доход.

"Той е един от тези хора, които упражняват т.нар. професия "болен", с много добра изградена схема, получава средства от този фонд като всички пари се превеждат по микросметки, които този човек превежда по своя собствена сметка и след това се разпорежда с тях", разясни схемата Димитър Пехливанов.

По време на вчерашната полицейска акция са претърсени пет адреса. "Иззети са медицинска документация, флашки, компютърни конфигурации, както и моторно превозно средство на единия от обвиняемите. Собственикът на фирмата към момента се укрива", съобщи старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Предстои проверка и на останалите фирми на издирвания за източването на НОИ бизнесмен.