Властите в американския град Кеноша, щата Уисконсин, използваха сълзотворен газ срещу протестиращи излезли по улиците след като бял полицай стреля по афроамериканец. Разпространено видео показва как униформен стреля седем пъти по мъжа пред очите на три деца. 

Към момента няма официална информация за това какво точно е станало преди стрелбата. 29-годишният Джейкъб Блек e би откаран със сериозни наранявания в болница, където е бил опериран и по последни данни състоянието му се подобрява.

Униформеният е бил пуснат в административен отпуск. 

Протестите в Кеноша, настояващи за расова справедливост прераснаха в сблъсъци, след като в областта бе въведен комендантски час.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се пред сграда на съда, на което бе отговорено с хвърляне на фойерверки по униформените.

Репортери на място казват, че властите са реагирали, след като протестиращи са хвърлили бутилки с вода по пазителите на реда. Стигнало се е и до използване на националната гвардия. 

 

Губернаторът на щата Тони Евърс призова Националната гвардия да подкрепи местната полиция. В сила е полицейски час - от 20.00 до 7.00 часа. На 31-ви август губернаторът свиква специална сесия на държавния законодателен орган за обсъждане на пакет от закони относно отчетността и прозрачността на полицията.

Стотици се включиха в демонстрация и в Ню Йорк. 

Обществени лидери призоваха за прозрачност при разследването на стрелбата по Блейк. 

Видеото и липсата на конкретна официална информация за стрелбата, която се е случила в неделя, напомня за смъртта на Джордж Флойд, довела до масови протести в цялата страна.