Дарение от електронни музикални инструменти на стойност почти 8 000 лв. изненада приятно библиотеката в горещите августовски дни и накара служителите да възкликнат, че Коледа при тях е дошла през август. Американската фирма inMusic Brands с представителство в Русе направи реалност мечтата на културния институт да оборудва музикална зала за младите си читатели в сектор „Изкуство“.

Обновеният отдел „Изкуство“ отвори врати на 15 февруари т.г. с концерт на групата “The Groovin’ Pipers” и старт на благотворителна кампания. Инициативата се реализира с подкрепата на Max Club Ruse. Идеята на благотворителната кампания беше гости на клуба да свирят и в библиотеката поне веднъж месечно за всички любители на рока и съвременната модерна музика. Очакваше се това да продължи във времето за всички желаещи да помогнат със средства или дарение на подходящи електронни музикални инструменти, с които да се оборудва едно от помещенията в обновения отдел.

За съжаление КОВИД 19 затвори вратите на културния институт и на всички предвидени в годишната му програма събития, включително и за музикалното оборудване на отдел „Изкуство“.

Изненадващо в началото на юли с библиотеката се свърза Кристина Георгиева от американската фирма за производство и продажба на електронни музикални инструменти inMusic Brands, която има представителство в Русе. Фирмата е притежател на много известни и добри марки за музикални инструменти и електронни изделия като AKAI Professional, Alesis, Alto Professional, Denon DJ, Denon Professional, HeadRush, ION Audio, M-Audio, Numark и други. В производствената й номенклатура са включени богата гама продукти, между които: електронни духови инструменти, електронни барабани, пиана, китари, грамофони, слушалки, контролери за диджеи.

Г-жа Георгиева обясни, че е присъствала на откриването на обновения отдел Изкуство в библиотеката и веднага е видяла възможност фирмата, в която работи, да предостави на културния институт безвъзмездно пакет от нейни продукти. Още през февруари управителят на inMusic Brands приема присърце нейната идея, но заради създалата се епидемична обстановка офисът и складовете на предприятието са затворени и това стопира дарителското начинание. Веднага след подновяване на дейността на inMusic Brands в Русе библиотеката беше поканена да предостави списък с необходимите й инструменти. А началото на август се превърна в Коледа, когато от складовете на inMusic Brands в Германия в библиотеката пристигна цял „чувал“ с подаръци, между които стейдж пиано, кийборд и мастер кийборд, компактни и комплект електронни барабани, усилватели, духови контролери, активни тонколони, грамофон, микрофони и слушалки, DJ контролен пулт, кийборд контролер и др.

Благодарение на дарителския жест на музикалната компания inMusic Brands, младите хора на Русе, за които музиката не е просто мелодия, ще имат своя зала в регионалната библиотека! В нея ще могат да изпробват уменията си или да посвирят на пиано, барабани, китара или духов инструмент, без да пречат на останалите читатели. Добре оборудваният музикален кът ще е подходящ и за концерти, музикални вечери и литературни четения.

С благородния си жест американската фирма осъществи една мечта на русенските библиотекари, изглеждаща доскоро неосъществима поради пандемичните обстоятелства – да оборудват за своите млади читатели място за музика. По този начин, освен дарител, inMusic Brands вече е партньор и съюзник на библиотеката в мисията й на културно, просветно и духовно средище!