Лятото е време за почивка, но все пак трябва да внимаваме

Имайки предвид специфичната ситуация тази година, на първо място е напълно възможно да прекараме дълги часове по границите, ако изберем този почивката зад граница. Замисляйки се над този момент, много от нас все пак си задават въпроса „Но защо да не прекараме едно незабравимо лято на българското Черноморие?“. Почивката тук ще ни спести дълго пътуване, средства и нерви. 

И действително - как чужденците избират да дойдат в България лятото? Защо да не го направите и вие? Ето, Северното Черноморие е много добър избор. Там има доста курорти, които представляват идеална комбинация между море и гора. Има богатство от атракции и аква паркове. Хит са all inclusive пакетите, с които не мислим за нищо, освен за забавления. Казваме го само като пример, но си е самата истина. А и няма да се притеснявате, че трябва да  ползвате чужд език. Плажовете на север не са претъпкани като на Южното Черноморие. Действително има и много други изключително чисти и хубави курорти в Северното Черноморие. Почивката може да бъде незабравима и не много скъпа, ако изберете правилния хотел. Затова започнете подготовката от по-рано. Много хора резервират лятната си почивка още през зимата. Така получават и значителни отстъпки.

Разбира се освен удоволствие, лятната отпуска е свързана и с много рискове.

Слънцето в България е много по-умерено от това в Гърция. То повишава настроението, тонизира и ни зарежда с витамин Д , но все пак трябва да се пазим. Хората, които живеят в страни, където слънчевата светлина е по-малко, по-често страдат от депресии и имат заболявания на нервната система. Същевременно трябва и да се пазим от любимото слънце. То е опасно за кожата и здравето,  спомага за по-бързото състаряване на кожата, за появата на пигментация и бръчки. Други напълно възможни нежелани резултати от излагането на слънчева светлина са значителният риск от топлинен удар, слънчасване и възпаление на очите, изгаряне, да не говорим за други по-страшни неща, като например рак на кожата...

И докато всеки може да облече нещо отгоре си, слънцето често оказва неблагоприятно влияние и върху очите ни – ефектът може да не е мигновен, но го има. А и често зачервяването на очите се получава още в деня на опасния флирт със слънцето.

Има и далеч по-тривиални опасности, като например да настъпите морски таралеж. Макар и да не е много опасно, поне в близките географски ширини, такова убождане може да ви развали целия ден. И ето отново – за щастие и за разлика от морето в Гърция, тук по Черноморието такова нещо не може да ни се случи!

В този ред на мисли – най-обикновено пиене на студени напитки на плажа също може да причини неприятности: лесно може да си докарате настинка или водят до нарушено храносмилане. Освен това може да получите колит  и стомашни проблеми, ако пиете студени течности по време на хранене и след хранене. По същите причини не се препоръчва да се яде сладолед веднага след хранене! Изобщо, ако се замисли човек, доста неща може да му се случат, ако не внимава по време на ваканцията.

Как да избегнем обичайните рискове през лятото?

На първо място: използвайте слънцето здравословно! Използвайте летния чадър в часовете между 12.00 -16.00 ч. В тези часове слънцето повече вреди, отколкото помага. Започнете с постепенно излагане на слънце. По–белите хора трябва да ползват фактор 50, а най-добре е да се посъветвате с дерматолог. За да бъдете защитени от слънцето, не е достатъчно да се мажете със слънцезащитен крем само веднъж дневно - след плуване е задължително отново да се намажете, след подсушаване с кърпа също. Сянката защитава от слънчеви лъчи, но не изцяло, затова и когато сте на сянка, използвайте вашия крем. Слънчевите очила следва да бъдат задължителен аксесоар за малки и големи, когато става въпрос за почивка на плажа!

По нашите географски ширини няма кой знае какви опасности, свързани с флората и фауната. Все пак винаги бъдете разумни, когато решите да гледате или пипате нещо, което не познавате!

Консумирайте охладени течности, но не ледени! Така едновременно ще се предпазите от простуда и ще се охладите. За да не го мислите предварително, набележете си някой магазин в близост до плажа и минавайте оттам да се заредите с необходимите продукти. В идеалния случай може да има хипермаркет, откъдето да взимате всичко нужно, при това – на достъпни цени, особено ако знаете какво да търсите. Ето например в издаваната от Т Маркет брошура винаги има освежаващи напитки на промоционални цени – зареждате хладилната чанта и продължавате към пясъчната ивица…

Виждате, че вниманието и почивката са неща, които е добре да вървят заедно. Не забравяйте това, за да прекарате с удоволствие поредното незабравимо лято!

ИЗТОЧНИЦИ:

  1. Как да се насладите на слънцето без да излагате кожата си на риск – bioderma.bg
  2. Опасна ли е консумацията на студени напитки – gotvach.bg
  3. Broshurko.bg - https://www.broshurko.bg/t-market/