На днешното Национално съвещание на прокуратурата в резиденция „Бояна“ прокурори от цялата страна се противопоставиха на опитите за политическа намеса в работата на държавното обвинение.

На срещата присъстват още министърът на вътрешните работи, на правосъдието, депутати, евродепутати – от всички парламентарни групи без БСП, както и дипломати.

В продължение на час главният прокурор Иван Гешев посрещаше около 700 следователи и прокурори на входа на резиденцията.

Целта на съвещанието бе обявена от говорителя на Гешев Сийка Милева:

„Дошло е времето ясно да заявим, че ние – прокурорите и следователите, повече няма да стоим безучастни, когато се нарушават основополагащи демократични принципи на една правова държава. В пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава са отправените към нас обвинение за деморализиране, злоупотреба с правомощия и корумпираност“.

В поредица изказвания прокурори и следователи остро възразиха срещу критиките към прокуратурата, опитите за посегателство срещу независимостта на държавното обвинение, срещу нарушаването на разделението на властите и срещу призивите за реформа от политически лица, чиято цел е „прокуратурата да стане зависима“.

„Смятам, че всички сме тук, защото е достигната червената линия…а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция“, обяви и Иван Гешев.

Тази теза няколко пъти бе повторена и от други оратори на срещата. 

Сред тях бе и Петко Петков, председател на Камарата на следователите, който се обърна към критиците на прокуратурата с думите:

„Не ни е страх, уважаеми господа. Отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на държавата“. 

Над 700 прокурори и следователи обсъждат на Национално съвещание, чието начало бе насрочено за 11 часа, отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието е в резиденция „Бояна“ и достъп до него ще имат само предварително акредитираните медии.

Масовото събиране на прокурори и следователи следва декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август. Тя беше поредната след началото на протестите, на които се иска оставката и на главния прокурор.

Освен че реагираха остро срещу критиките към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, съдебните кадровици му възложиха да организира Национално съвещание на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“.

Обвинител номер едно пък тръгна по апелативните съдебни райони и една от темите на срещите му с прокурорите от страната - по информация на пресцентъра на държавното обвинение, беше зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт“. Най-високопоставеният критик на Иван Гешев - президентът Румен Радев, който в събота за пореден път поиска оставката му, е сред поканените на Националното съвещание. Покани са изпратени и до депутати, премиера, министри, членове на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат, дипломати от страните членки на Европейския съюз.

Преди началото на Националното съвещание на прокуратурата Младежката организация на „Да, България!“ - „МлаДа България“, организира „Масово посрещане на Иван Гешев“ пред резиденция „Бояна“ с искане за оставката му.