Когато Силвия Ченг е тийнейджърка, като всички момичета на нейната възраст е влюбена във филмова звезда. За Силвия това е Кари Грант - един от вечните секссимволи на Холвуд и любим актьор на Хичкок, който обаче жъне повече успехи в комедии, отколкото във филмите на майстора на съспенса. 50 години по-късно съдбата среща Силвия с нейното тийнейджърско увлечение и Кари Грант не само се превръща в един от най-добрите приятели на семейството й, но става и причина за кулинарна рецепта, която и днес носи името на мадам Ву.
Изглежда елегантният и остроумен актьорът е бил почитател на пилешкото месо, защото в излязлата през 1939 г. кулинарна книга “What Actors Eat When They Eat!”, събрала любими рецепти на някои от най-големите звезди от Златния век на Холивуд, той участва с пиле на барбекю. Любопитен факт е, че предговорът е написан от Анита Лус, сценарист на комедийния мюзикъл “Джентълмените предпочитат блондинки”, на основата на който е създаден едноименният филм с Мерилин Монро. Предговорът започва с думите: “Джентълмените предпочитат момичета, които знаят как да готвят, независимо дали са блондинки, или брюнетки”. Едва ли Кари Грант някога сам е сготвил нещо, не само защото пет пъти се е женил, а и защото дава за кулинарната книга на актьорите любима рецепта, за която признава, че не е негова, но много я харесва. Със сигурност обаче е бил чест гост на ресторантите в Лос Анджелис и не само там. Веднъж той споделя на Силвия спомен за много вкусна пилешка салата, която е ял в някакъв ресторант. А тя, която вече е собственик на най-известния китайски ресторант “Wu’s Garden” в Санта Моника, създава собствена рецепта, която става много популярна през 70-те години на миналия век и до днес присъства в много ресторантски менюта по целия свят редом до салата Цезар и Коб.
Силвия Ченг е родена през 1915 г. в Китай в богато културно семейство. Родителите й се разделят рано и тя е отгледана от дядо си, собственик на банка и универсален магазин. Той я възпитава в уважение и добри нрави, а тя в свободното си време гледа скришом слугите, които приготвят вкусни ястия в кухнята. След време в една от кулинарните си книги “Cooking with Madame Wu” тя пише, че именно тогава е научила, че: “яденето на добре балансирани ястия с подбрани билки и подправки подобрява здравето, красотата, сексуалната жизненост и дълголетието”.
След смъртта на дядо си и избухването на Втората световна война Силвия се мести в Шанхай, а след това в Хонконг. Спечелването на безплатен билет до Калкута променя напълно живота й. Приятел в Индия, който се гласи да замине при съпругата си в САЩ, я кани да се присъедини към него и да се запише в Колумбийския университет. Докато учи там, тя се запознава с Кинг Ян Ву, проспериращ инженер от знатно китайско семейство, чиито баща и дядо са били посланици на Китай в САЩ. Скоро след това се женят и им се раждат три деца.
Силвия Ву става отлична домакиня. Личен готвач, осигурен от свекърва й, й помага в домакинството, но скоро тя започва да готви повече от него. В това си занимание тя открива призвание, удоволствие и удовлетвореност от резултатите и не само твърди, че може, но и го прави - за по-малко от час приготвя пълна китайска вечеря за семейството си. Всъщност семейство Ву предпочитат домашната вечеря пред американските китайски ресторанти, от които са разочаровани. Силвия е ужасена от маниерите на сервитьорите и тежките изкуствени кантонски ястия.
До 1959 г. те живеят в Лос Анджелис. “Харесваше ми климата, но бях самотна. Когато децата станаха тийнейджъри и не се нуждаеха от мен толкова много, започнах да мисля за работа, но това беше много трудно, защото английският ми беше много беден. Един ден казах на Кинг, че искам да отворя китайски ресторант. той не възрази, защото мислеше, че се шегувам. Но аз се разходих и намерих място в западен Лос Анджелис. Когато съпругът ми разбра, че съм сериозна, се притесни. Но аз му казах: Повечето хора, които отварят китайски ресторант, са сервитьори без здрав разум. Поне имаме здрав разум, културен произход и образование. Как можем да се провалим?”, разказва пред kcet.org Силвия Ву.
Същата година тя открива ресторанта “Wu’s Garden” в Санта Моника. Той е малък, само за 50 души, но пък предлага интимна атмосфера. Двама готвачи и двама сервитьори са целият персонал, подпомаган от една съдомиялна машина. За откриването му приятелка от нюйоркския тв канал NBC й помага да напише писмо до църковната й общност и до училището на дъщеря й. Благодарение на това първата вечер на “Градината на Ву” се превръща в многолюден празник, а ресторантът става хит. Холивуд е очарован от безупречните маниери на Силвия и от дискретното и почтително отношение към клиентите. “Слабата и женствена Силвия, една от най-красивите жени, които някога съм срещал”, както пише репортер на “Лос Анджелис Таймс, посреща гостите в традиционно копринено кимоно и с елегантен китайски кок на главата. Тя бързо се научава да управлява целия ресторант - от купуването на продуктите, което в началото прави единият от готвачите, работата в кухнята до вдигането на телефона за резервации. Понякога дори сервира на гостите.
Тя знае какво искат клиентите и им предлага кантонски и други реагионални ястия, но приготвени по подходящ за нетолкова изтънченото американско небце начин. Прочути са нейните рачешки хапки и тостове със скариди. Сред редовните й клиенти са принцесата на Монако Грейс Кели, Пол Нюман, Елизабет Тейлър, Роналд Рейгън, Робърт Редфорд, Джейн Фонда и Мей Уест. Грейс Кели обожавала пекинска патица, но с отстранена излишна мазнина, Мей Уест и Джейн Фонда редовно се отбивали да хапнат супа от лястовичи гнезда, която се смята за афродизиак. Грегъри Пек и Пол Нюман предпочитали рачешките хапки. Веднъж Франк Синатра си поръчал чоу мейн (спагети със зеленчуци и месо), но вместо това ястие, което Силвия смятала за неинтелектуално, тя му поднесла Телешкото на Ву - мариновано в тъмен и светъл соев сос, сос хойсин и червено вино нарязано на жулиени телешко месо, изпържено в уок заедно с парченца зелен лук и сервирано върху оризови спагети. Оттогава Синатра и тогавашната му съпруга Мия Фароу си поръчвали само това. Когато диетите с броене на калории излизат на мода, Силвия Ву веднага разработва собствена “Диета за дълъг живот”, включваща тофу и нискокалорични версии на класически рецепти.
70-те години на миналия век са славните години на очарователната китайка. Тя става национална знаменитост, публикува две кулинарни книги, а ресторантът й е обявен за най-добрия китайски ресторант в САЩ. Семейство Ву всеки вторник вечеря там, дори и когато двамата им синове стават успешни адвокати. Когато дъщеря й умира от рак на гърдата, Силвия се посвещава на отглеждането на внуците и на много благотворителни каузи. Поотраснали, внуците й започват да работят в ресторанта, който от 1968 г. е в нова сграда в стил пагода с места за 300 души, огромен водопад и стенописи на китайска тематика.
През 80-те години обаче бизнесът й започва да запада. Много модни китайски ресторанти отварят около Лос Анджелис. В сравнение с тях “Градината на Ву” изглежда старомодна, но Силвия успява да се задържи още десетилетие, преди да затвори ресторанта си през 1998 г. “Всички в този град познават мадам Ву. Една от най-милите, сладки, най-елегантните жени, които някога съм познавал”, пише на 29 януари 1998 г. Мерв Грифин в “USA Today”.
Когато съпругът на Силвия - Кинг, почива през 2011 г., тя е на 99 години, но все още е пълна с енергия. “Тя е облечена, украсена с бижута и е готова да ходи на обяд всеки ден в 13 ч”, разказва нейна племенница. А мадам Силвия Ву признава пред репортер на “Лос Анджелис Таймс”: “Не трябваше да затварям. Искам да отворя друг ресторант. Наистина искам да отворя един”.

Пилешката салата на мадам Ву

Необходими продукти:
2 цели пилешки гърди
1 ч.л. сусамово масло
1 ч.л. микс Пет подправки
12 квадратчета кори уонтон
1/2 чаша нарязан зелен лук
60 г оризови спагети
1/4 чаша нарязани препечени бадеми
1/4 чаша соев сос 
1 маруля
1 с.л. горчица
олио за дълбоко пържене в уок
Начин на приготвяне
Пилешките гърди се сваряват, изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят. Загрява се олио в уок или дълбок тиган и в него се запържват оризовите спагети. Те буквално бухват при контакт с маслото и се вадят веднага върху кухненска хартия. Корите уонтон се нарязват на лентички и се запържват в олиото до хрупкавост. Изваждат се върху кухненска хартия. В същото олио се запържват и пилешките гърди за 5 минути. Изваждат се върху кухненска хартия и след като се отцедят се нарязват на ивици. Месото се прехвърля в голяма купа и се разбърква с бадемите, зеления лук, соевия сос, сусамовото масло, горчицата и Пет подправки. Добавят се лентичките уонтон и оризовите спагети и се разбърква внимателно. Сервира се върху листа маруля.