Представители на бизнеса от България и Гърция настояват незабавно да се отвори граничния  пункт „ Илинден-Ексохи“ за движение на тежкотоварни камиони. Тази сутрин собственици на десетки превозвачески, търговски и земеделски фирми излязоха на протест от двете страни на границата, но не можаха да се срещнат, защото българската зона изненадващо беше затворена със заграждения и плътен кордон от гранични полицаи.

До напрежение и сблъсъци не се стигна, но това втвърди тона на недоволството и бизнесът се закани следващия път да блокира граничния пункт „Кулата“.

Намеренията на протестиращите бяха заедно с колегите си от гръцките райони на Драма и Кавала да поискат от правителствата на двете държави пунктът да бъде отворен за камиони, така както е в цяла Европа, която осигури транспортни коридори дори в най- тежките периоди на пандемията.

Оказа се, че посланията и исканията им могат да бъдат чути само чрез медиите, защото граничната зона беше затворена с бариера, заграждения и полиция. От 22 юли  пунктът „Илинден-Ексохи“ е изцяло  затворен за преминаване на хора и коли.  Това е ненормално, бизнесът губи, а дипломацията мълчи, коментираха недоволните. 

„Нашата външна дипломация къде се намира? Защо трябва ние, хората, да решаваме въпросите на външната политика на тази държава? В момента има една дискриминация, която няма аналог. Гърците си влизат свободно в България, без PCR-тестове, без нищо и в момента Европа стои безучастно“, заявиха протестиращи пред БНР.

Някои от превозваческите и търговски фирми се усъмниха, че има умишлено  забавяне  при обработката на камионите и на „Кулата-Промахон“, тъй като транспортът е намалил значително обемите си:

„По време на пандемията трафикът на камиони е сигурно 60-70% по-малък, отколкото преди, а опашки и струпване на камиони постоянно се парадира, че има“.

„Искаме помощ от Европейския парламент. Това е ненормално“.

Загубите на българския бизнес са огромни, има много фалирали фирми, безработицата расте с тревожни размери.

Представителите на бизнеса не виждат ефект протестът им да продължи пред един напълно затворен граничен пункт. Затова вървят към решение за блокада другаде: 

„Настроенията на хората са, даже някои още отсега настояваха, да се изнесем на КПП „Кулата-Промахон“ и там със затварянето на КПП-то да покажем нашето несъгласие“.