Руският опозиционен лидер Алексей Навални е в болница след преполагаемо отравяне. Той се е почувствал зле по време на полет тази сутрин и е на командно дишане и в безсъзнание.

Тази сутрин Алексей Навални се качва на самолет, пътуващ от град Томск в Сибир към Москва. Малко след излитане, блогърът се почувствал зле. Твърди се, че е започнал да се поти, след което е припаднал в тоалетната.

Самолетът каца аварийно в град Омск, където е настанен по спешност в лечебно заведение с първоначална диагноза "остро отравяне с неустановено халюциногенно вещество". Новината съобщи говорителката му, която е пътувала с него.

"Алексей е на командно дишане в реанимация. Той е в кома и е в тежко състояние. Очакваме резултатите по-късно", каза Кира Ярмуш, говорител на Алексей Навални.

Твърди се, че единственото нещо, което Навални е консумирал, е чаша чай на летището. Смята се, че именно тогава той е погълнал отровата, а горещата течност е спомогнала за по-бързо абсорбиране на токсините. По непотвърдена информация, той е бил в Сибир, за да прави ново разследване срещу властта.

"В реанимацията е пълно с полицаи. Разпитваха лекаря. Когато ме видя в коридора на отделението, каза, че някои неща са конфиденциални и отведе полицая в друга стая", каза Кира Ярмуш, говорител на Алексей Навални.

Това не е първи случай на болничен престой след отравяне на критика на Кремъл. Преди година той беше отровен по време на задържане в московски арест.

Алексей Навални е най-известният противник на руския президент Владимир Путин, основател на Фонд за борба срещу корупцията, кандидат-президент, който не беше допуснат да се яви на избори, и редовен участник в антиправителствени протести.