General Motors планира офанзива на електрически автомобили в Китай, като повече от 40% от новите коли на компанията в страната през следващите пет години ще бъдат електрически превозни средства (EVs), заяви в сряда американският производител на автомобили, цитиран от Ройтерс.

Електрическите превозни средства на GM, много от които ще бъдат изцяло електрически акумулаторни автомобили, ще се произвеждат в Китай, като почти всички части ще идват от местни доставчици, се казва в съобщение на компанията, публикувано по време на събитието на Tech Day в Шанхай.

По-рано в сряда Ройтерс съобщи, че General Motors планира да преработи своята китайска автомобилна линия, за да ограничи слабите си продажби в страната след повече от две десетилетия на растеж, които по принцип допринасят за почти една пета от печалбата на американския автомобилен гигант.

Новият шеф на GM Джулиан Блисет каза пред Ройтерс, че новите технологии, като електромобили (EV) и почти автономни автомобили за магистрали (които са без ръчно управление), ще играят ключова роля в инициативите на GM за Китай да се даде тласък за връщане на годишните продажби в страната до пика от 4 милиона, който беше достигнат през 2017 г.

В своето изявление GM не посочва колко нови или значително преработени модели планира да пусне в Китай през следващите пет години.

"Китай ще играе решаваща роля за превръщането на визията ни в реалност“, заяви от своя страна изпълнителният директор на GM Мери Бара, като се позовава на инициативата да се създаде това, което тя описа като бъдеще на "нулеви катастрофи, нулеви вредни емисии и нулеви задръствания" чрез електрификация и технологии за интелигентно шофиране.

GM посочи, че планира да инвестира повече от 20 милиарда долара в електрически и автоматизирани превозни средства в световен мащаб до 2025 г., като не е ясно каква част от тази инвестиция ще бъде изразходвана в Китай.