Университетите в Англия, Уелс и Северна Ирландия се подготвят за справяне с лавината от обаждания от кандидат-студенти след като министрите отмениха оценяването им в условията на пандемията на базата на специално създаден алгоритъм и сега те ще получат оценки на базата на преценката на преподавателите им.

Това дава възможност на кандидати, които вече бяха отхвърлени, да кандидатстват отново.

Министърът на образованието Гавин Уилямсън се извини тази сутрин за кризата, предизвикана от бъркотията с оценяването на учениците в условията на пандемията, заради която не се проведоха нормални матури и изпити.

Хиляди кандидат-студенти бяха отхвърлени миналата седмица заради по-ниските им резултатите, получени на базата на специално създаден за оценяването им алгоритъм, одобрен от министерството на образованието.

Вчера обаче министрите анулираха тези резултати и сега кандидатите ще получат оценки на базата на преценката на преподавателите им. Дотук се стигна след като кандидат-студенти, родители, учители и депутати вдигнаха голям шум, наричайки системата за оценяване „несправедлива и заплаха за бъдещето на децата“.

Стигна се до протести в цялата страна. Поискана бе оставката на Гавин Уилямсън. Министърът обаче отказа да отговори на въпроса дали възнамерява да се оттегли.