Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор за Либия, Сирия и коронавируса, съобщиха от Кремъл.

"Руският президент Владимир Путин проведе разговор по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Специален акцент бе поставен върху проблематиката на либийската криза. Те отново подчертаха необходимостта враждуващите страни да предприемат реални стъпки към устойчиво прекратяване на огъня и започване на преки преговори", се казва в изявление на Кремъл.

Докато обсъждаха ситуацията в Сирия, лидерите посочиха необходимостта от "засилване на съвместните усилия срещу тероризма" и постигнаха съгласие за по-нататъшна координация в името на прилагането на руско-турската сделка за зона за деескалация в Идлиб, добавят от Кремъл.

Според Москва Путин и Ердоган също са се спрели и върху други належащи международни въпроси, включително уреждането на кризата в Близкия Изток.

"Те засегнаха някои въпроси от двустранния дневен ред, включително развитието на търговските и икономическите връзки. В контекста на възобновяването на редовни самолетни пътувания с Анкара и Истанбул и курортните райони на Турция Владимир Путин подчерта колко важно е да се осигурят санитарните условия и епидемиологичната безопасност на руските граждани, пребиваващи в Турция ", се казва в изявлението.