С поставяне на палатки пред сградата на Министерството на здравеопазването медицински сестри от страната ще протестират срещу пренебрегването по думите им на медицинските специалисти в условия на епидемия от коронавирус. Те ще настояват и за осигуряване на по-добри условия на труд и за по-високо заплащане в сектора.

Медицински сестри от Пазарджик ще се включат в палатковия лагер пред Министерството на здравеопазването.

Участието им ще бъде стъпаловидно, за да не се оголва системата, с оглед напрегнатата Covid обстановка. Координаторът на протестите за Пазарджик Димитрия Димитрова заяви, че исканията им са професионални:

"Кризата, която ние предупреждавахме, че ще се случи, вече е факт. Няма персонал, все още има колеги на минимална заплата, все още има болници, където няма регламентирани норми как да се работи. Нашите искания са абсолютно професионални - да няма търговски дружества, основна стартова заплата в рамките на две минимални, категория труд. Ние няма да допуснем никой политик да бъде до нас. Ние излизаме единствено и само за благото на нашето съсловие - за здравеопазването. От Сливен ще дойдат, от Бургас, от Варна, от София ще дойдат колегите".

 

По-добро заплащане на труда на медицинските специалисти, задължително спазване на колективния трудов договор в здравеопазването и дългосрочна стратегия за здравните грижи ще поискат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от здравния министър на специална среща след 9 дни.

Това се казва в позиция на асоциацията, разпространена преди медицински сестри от страната да излязат днес на безсрочен протест пред здравното министерство.

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, която не е свързана с протеста, искат основно възнаграждение в сферата в размер на 3 минимални работни заплати, но настояват недоволството на здравните работници да не придобива - "партиен оттенък".