Мобилната услуга Whats Up, която наскоро стана притежание на Фейсбук срещу сумата от 19 млрд. евро, ще предостави опция за безплатни разговори до средата на тази година.

Въвеждането на новата услуга, обявено в първия ден от четиридневния Световен мобилен конгрес в Барселона, ще бъде пряка конкуренция на същата услуга, предоставена от мобилното приложение Viber.

"Ще предоставим на потребителите опция за безплатни разговори през второто тримесечие на тази година", каза създателят на Whats Up Ян Кум.

Фейсбук, чийто създател 29-годишния милиардер Марк Зукърбърг беше гост звезда и говорител в деня на откриването на конгреса обяви наличността и сумата платена за приложението от социалната мрежа.

"Преди пет години нямахме нито потребители, нито продукт. Днес имаме 465 млн. активни потребители", заяви Кум, като добави, че компанията дори не е имала маркетинг отдел и е разпространявала приложението от уста на уста.

"Марк разбира, че за да може Whats Up да продължи да има същия успех, приложението трябва да остане независимо", добави още Ян Кум.

Viber, един от основните конкуренти на Whats up, предлага опция за гласови текстови съобщения.