След среща със синдикалните и работодателски организации в Министерството на икономиката министър Лъчезар Борисов даде брифинг за напредъка по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от МИ.

Повод за днешната среща е решението на МС за индикативно финансово разпределение на средствата по инициативата на Европейската комисия React EU, заяви министър Борисов.

Tова са средства, които идват за борбата с Covid кризата и икономическата криза в българската икономика. Общо средствата, които бяха разпределени, са 656 млн. евро или 1 283 000 000 лева.

Икономическата част, за която ще отговаря изцяло Министерството на икономиката, е 391 166 млн. лева.

"Идеята е да бъдат приети промени, които да дадат шанс на бизнеса тези средства да бъдат усвоявани максимално бързо, а не в процедури, които са по 5-6 месеца. Идеята е това, което можеше да се случва по време на извънредното положение, да може да се случва и в момента и тези средства да бъдат инвестирани много бързо", заяви министърът на икономиката.

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия, каза още Лъчезар Борисов.

„Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни Борисов.

По думите му на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

„Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

„Не очакваме спадове от 20 % за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той.

Министърът каза, че средствата ще се отпускат по две линии.