Предупреждение за опасни хранителни добавки. Млада жена е с опасност за живота, след като е приемала хранителни добавки и медикаменти срещу паразити.

Тя е получила силен кръвоизлив и тежка чернодробна недостатъчност.

За този случай сигнализираха лекарите от "Св. Иван Рилски", предава БНТ.

Добавките, които са токсични за черния дроб, набират популярност като част от програми за очистване на организма.

Цялата е пожълтяла и премаляла, уморява се дори когато говори.

"Аз го преживях, просто истински кошмар", каза жената.

"Тя е с опасност за живота, все още не е излязла от тази опасност", каза проф. Красимир Антонов, клиника "Гастроентерология", УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

За младата жена тази развръзка е повече от немислима. След като установяват, че има тиреодит на Хашимото, или намалена функция на щитовидната жлеза, тя решава да се погрижи за здравето си.

"Четох доста за червата, за паразити, за всичко, което е нашумяло в момента и стигнах до алтернативен център за медицина", каза жената.

"Най-накрая ми предписаха програма, тя беше с около десетина добавки, като някои от тях бяха обезпаразитяващи", продължи тя.

"Не установихме наличието на каквито и да било паразити", каза проф. Антонов.

В предписаната терапия гастроентеролозите откриват две съставки токсични за черния дроб, дадени в режим, значително над препоръчителния. Албендазол лекарство срещу паразити и малария и хранителна добавка с артемизин или екстракт от сладък пелин, който при малария се взима не повече от 4 дена.

"4 милиграма на килограм на ден, а нашата пациентка е получавала близо 11 милиграма на килограм в продължение на 30 дни", каза проф. Антонов.

Медикаментът за паразити също е токсичен и уврежда черния дроб. Той е бил даден за 5 дена при необходимост от три, каза проф. Антонов.

"Казаха ми, че е препоръчително да ги продължа поне два три месеца", сподели жената.

Следва влошаване, температура, повръщане, животозастрашаващ кръвоизлив. Преминала през ада, младата жена и майка й се чувстват длъжни да предупредят.

"Съгласих се да говоря, защото знам колко е популярно, разбрах, че хората го търсят", каза жената.

"Четох много за тези две лекарства, търсят ги като луди хората да ги купуват и да дават хиляди пари за тях, всъщност да си осакатят здравето", каза майката на пострадалата.

И за лекарите подобни случаи са неприемливи. А пациентите им увредени от различни хранителни добавки непрекъснато расте.