Лицата, предоставящи услуги за обмен на виртуални криптовалути, като биткойн например, както и доставчиците на дигитални портфейли, ще трябва да се впишат новосъздадения в Националната агенция по приходите (НАП) регистър за това, че изпълняват такава дейност. Таксата за това ще бъде 50 лв., реши на днешното си заседание Министерски съвет. 

Създаването не регистъра цели да осветли новосъздадения сектор и да ограничи възможностите за изпиране на пари и финансирането на тероризъм. Идеята е, че виртуалните валути набраха голяма популярност през последните години, но и станаха разменна монета за купуването на нелегални стоки и услуги. Тъй като търговията с тях е анонимна обаче, регулаторите потърсиха решение в затягането на примката около врата на доставчиците на услугите за търговия с тях. 

Регулацията се наложи с приемането през 2018 г. на Пета директива относно борбата с изпирането на пари. В българската нормативна уредба тя намира място в Закона за мерките срещу изпирането на пари. 

Определянето на такса от 50 лв. за вписване в новия регистър става с промяна на постановление за допълнение на Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата на Министерството на финансите по Закона за държавните такси. 

„По този начин в кръга на задължените да прилагат предвидените в закона мерки бяха включени лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги“, се казва в решението на МС. 

Законът предвижда вписването в регистъра да се извършва при условия и ред, определени в наредба на министъра на финансите, като за това да се събират такси по тарифа, одобрена от Министерския съвет. Със средствата ще се обезпечи финансово поддържането на регистъра при минимални разходи за подлежащите на вписване лица.