Представете си бъдеще, в което човешката репродуктивна система може да бъде рестартирана от стволови клетки, а лечението на безплодие се подпомага от изкуствен интелект, за да се гарантира успешна бременност при двойки, които не успяват да заченат по естествен начин. Този научно-фантастичен сюжет вече е на път да се осъществи в някои от най-добрите центрове за репродуктивна медицина в света, твърди проф. д-р Ерджан Башту, специалист по лечение на безплодие от болница Acibadem Fulya в Истанбул, Турция. В съвременния свят, в който семействата често отлагат родителството до постигане на своите кариерни или лични цели, постоянно се работи в посока медицински решения, които да посрещнат променящите се нужди.

Проблеми с фертилитета засягат средно 10 до 15% от всички двойки. Препоръчва се посещение при лекар след 1-годишни регулярни опити за зачеване на бебе, в случай че жената е под 35-годишна възраст. Ако жената е над 35, тогава 6-месечни усилия са достатъчни преди консултация със специалист за съответните прегледи и изследвания. Напоследък, пациентите над 40-годишна възраст се превръщат в преобладаващата група кандидати за инвитро оплождане. Проф. Ерджан Башту обяснява: „Миналия месец например, половината от пациентите ми бяха над 40 години. Много жени отлагат бременността и раждането на бебе. За тях определено е по-трудно да успеят, защото като брой и качество яйцеклетките вече не са същите като в по-млада възраст“.

В тази променяща се среда, най-добрите специалисти в асистираната репродукция се приспособяват към новите реалности, като изследват нови опции за лечение.

Нова възможност за лечение е достъпна за мъжете, които нямат зрели сперматозоиди – състояние, което се нарича азооспермия и преди се асоциираше с нищожен или никакъв шанс за успешно инвитро лечение. Сега нова техника, наречена ROSI, спомага за активиране на сперматозоидите чрез електрическа стимулация, обяснява проф. Башту, който е сред първите лекари, прилагащи новия метод в Acibadem. Около 30% от случаите на инфертилитет се дължат на мъжки фактор.

„При жени, които нямат достатъчен яйчников резерв, можем да приложим няколко нови техники за извличане на яйцеклетки с добро качество, като плазмотерапия (PRP) или стволови клетки. В момента работим по получаването на одобрение от здравното министерство за прилагане на стволови клетки“, допълва експертът по лечение на безплодие.

Какво да очакваме в бъдеще? Проф. Башту дава някои ценни насоки: „Изкуственият интелект е много гореща тема в момента и имаме някои изследвания в тази област, тъй като AI ще ни помогне в преценката кой ембрион има имплантационен потенциал и кой е с добро качество, и това ще става много бързо и много обективно. Освен това, ще разполагаме с нови диагностични тестове за хромозомния статус на ембрионите, без да се пипа или уврежда самият ембрион. В бъдеще ще узнаем много подробности за взаимодействието между ендометриума и ембриона на молекулярно ниво, така че да можем да им помогнем да установят добра връзка помежду си. Мисля, че това ни очаква в бъдещето“.