Кметицата на Букурещ Габриела Фиря иска да отпуска финансов стимул в размер на 1000 евро на лицата, които даряват плазма за лечение на COVID-19, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на проект, който ще бъде обсъден на заседание на Столичния общински съвет тази седмица.

Мярката има за цел да увеличи броя на дарителите. Плазмата се използва за лечение на пациенти, заразени с новия коронавирус, които се намират в много тежко състояние, отбелязва Зиаре.

"Пациентите с тежка форма на COVID-19 имат спешна нужда от преливане на плазма от излекувани пациенти, които са развили антитела. Тези близо 30 000 пациенти, прекарали коронавирусната инфекция, могат да спасят онези, които я преболедуват по-трудно. Всички страни по света водят жестока битка, за да спасят колкото се може повече хора", пише Габриела Фиря в профила си във Фейсбук. Тя отбелязва със съжаление, че в Румъния не съществува програма за стимулиране на даряването на плазма, като посочва, че от около 30 000 излекувани пациенти плазма са дарили само 400.

"Изготвих проект, насочен към тази остра нужда, заедно с лекари от Администрацията на болниците", съобщи кметицата и допълни, че проектът ще бъде обсъден на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. Тя уточни, че финансовият стимул от 1000 евро ще бъде отпускан под формата на купони, с които дарителите ще могат да си закупят лекартва, хранителни добавки и други стоки. Фиря изрази увереност, че проектът й ще увеличи броя на дарителите.