В разгара на лятото, когато цените на почивките са най-високи, пандемията от коронавирус предизвика прецедент. Местата за настаняване предлагат до 50% по-ниски цени в по-малките морски курорти. Същевременно къщите за гости и семейни хотели работят с пълен капацитет.

Един от по-малките летни курорти на юг - Черноморец, посреща за първа година основно български туристи.

"Предпочитаме България пред, която и да е друга страна, без значение", каза Николай Христов.

За разлика от миналия август, когато в Черноморец не е имало нито едно свободно легло, тази година базата е пълна на около 85%. Едно четиричленно семейство плаща по 180 лв. на вечер за цял апартамент.

"Това са съвсем обикновени къщи за гости, които се отдават от собствениците и не се предлагат допълнителни екстри. Цените вървят между 15% намаление до 30% намаление, в зависимост от това какво се предлага в самия хотел", каза хотелиерът Диана Колчева.

В същото време семеен хотел в Поморие, който традиционно приема основно чужди туристи по чартърни програми, сега работи предимно с българи.ю

"Ценовите нива са приблизително от 20 до 30% по-ниски от миналата година", каза собственикът на хотел Георги Тръпков.

Допълнителни екстри при наемането на стая не се предлагат, но въпреки това хотела е запълнен почти изцяло.

"Предлага се освен хотелското настаняване и закуска, предлага се ползване на СПА зоната с определени брой неща в нея", каза Георги Тръпков.

И за сравнение - в най-големия морски курорт у нас - Слънчев бряг са, отворени едва около 30% от местата за настаняване.