Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и се намира в Литва, съобщи в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Самата Тихановска потвърди, че е напуснала Беларус по свое желание, след като по-рано излезе информация, че е била принудена да избяга.

"Взех много трудно решение. Но го взех напълно самостоятелно".

Във втората вечер на протести срещу изборните резултати в Минск отново се стигна сблъсъци с полицията и най-малко един демонстрант е загинал. Починалият опитал да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите. Има и ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск.  Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

Протестите избухнаха след като досегашният лидер на Беларус Александър Лукашенко обяви победа с над 80% от гласовете. Основният му съперник Светлана Тихановска, която получава близо 10 на сто подкрепа, отказа да приеме резултатите.

Няколко западни сили също изразиха съмнения в достоверността на резултатите и призоваха Лукашенко да не използва сила срещу протестиращите.

Опозицията в Беларус заяви три стратегически мишени за промяна, заяви пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Първата е Съюзният договор с Русия, втората - за приватизация, третата е промяна в Конституцията, четвъртата - Беларуската атомна централа, изградена от "Росатом", която беше пусната в експлоатация преди няколко дни.

"Всичко това под опаковката за честни избори", посочи тя.

По думите ѝ Лукашенко е изградил социална държава, в която има авторитаризъм, но "това е оазис и не си дават сметка какво е около тях":

"Лукашенко е държавник и не е зависим, няма офшорки навън. Той няма да продаде държавата си. ... Лукашенко рано или късно трябва да се определи по отношение на Запада и Русия".

Интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.