Пожарникари от Русе и Ветово, както и доброволци от община Русе, са се включили в гасенето на голям пожар в акациева гора край Бъзън. Огънят е пламнал малко преди 20 часа на 8 август, борбата за овладяването му е продължила повече от денонощие. Предполага се, че пламъците са тръгнали от вътрешността на гората, което говори, че вина за бедствието - волно или не - носи човешка ръка. Комбинацията между небрежността или злата умисъл, силният вятър, високите температури и пресеченият терен направили битката със стихията изключително трудна. Заради трудния терен осигурената фадрома не успяла да прокара просека и това допълнително влошило ситуацията.
Огънят е ликвидиран към 2.30 часа през нощта, но температурите и вятърът на сутринта отново са го разпалили и на място са се отзовали почти всички дежурни пожарникари. Частна фирма е осигурила булдозер, който е помогнал за направата на нужните просеки за спасители и доброволци. В крайна сметка огънят е гасен почти през целия неделен ден, а от общо 1300 декара пламъците са засегнали 600 декара. Предстои обобщаване на информацията и отчитане на нанесените и върху биоразнообразието щети.
На 21 сигнала за пожари са се отзовали през почивните дни екипи огнеборци. Един от случаите е в Николово, където според очевидец стърнище е запалено от паднала в събота следобед светкавица.