"КОВИД-19 е нормална грипна вълна", "Миенето на ръце е съвършено безполезно", "Зад всичко това се крие Бил Гейтс". Особено Балканите са изложени на масивни атаки от подобни „информации“. Откъде идат те?

Добре дошли в чудния свят на руската дезинформация. От самото начало на пандемията слуховете, фалшивите новини и заговорническите теории се разпространяват едва ли не по-бързо от самия вирус. И също заразяват хората, предизвиквайки много опасни последици. Но произходът на тази „инфодемия“ от лъжи и полуистини, както и хората, които дърпат конците, вече са общо-взето известни.

„Пандемията създава перфектната хранителна среда за дезинформация, като целта е да се подкопае и отслаби Европейският съюз“, казва Петер Стано, говорител на Европейската служба за външни работи, който отговаря за борбата срещу хибридните заплахи и дезинформацията. Неговият екип вече е регистрирал над 600 случая на дезинформация, свързана с коронавируса.

Лъжи на едро

Арсеналът е разнообразен: насаждат се съмнения към здравните системи, на политическите лидери се вменява слабост и нерешителност, демократичните институции се представят като хилави, а Европа - като раздирана от противоречия. Понякога факти и изказвания се вадят от контекста и се комбинират по нов начин, друг път просто се лъже - грубо и на едро. Но и двата метода насаждат у хората съмнения и понякога застрашават живота им. Ето част от най-популярните лъжливи твърдения:

- „Коронавирусът е целенасочен акт на биологичен тероризъм, с който НАТО иска да порази Русия.“

- „Разпространението на вируса в Италия беше овладяно единствено благодарение на руската помощ.“

- „Руската ваксина отдавна е готова.“

-  „Миенето на ръце е съвършено безполезно като превенция срещу пандемия.“

- „КОВИД-19 е нормална грипна вълна.“

- „Зад всичко това се крие Бил Гейтс, който иска да постави света под своя власт.“

Петер Стано твърди, че особено засегнати от подобни дезинформации са Балканите. „Дейците на руската пропаганда се опитват да всеят несигурност и да попречат на европейската интеграция“, казва той. Дали пропагандата действа, не е ясно, но има поне косвени улики, обяснява експертът.

За какво обичат да пишат руските държавни медии

Изследователи от Оксфордския университет току-що публикуваха проучване, което доказва, че водещата роля в тази дезинформационна кампания играят руските държавни медии. Проучването установява още, че публикациите им на френски, немски или испански, посветени на коронавируса, събират повече коментари, харесвания и споделяния, отколкото съответните статии във водещи европейски медии като „Льо Монд“, „Дер Шпигел“ или „Ел Паис“.

Кристиан Швитер, съавтор на изследването, обяснява този неочакван факт така: „Медии като Russia Today (RT) отделят голямо внимание на протести и на други социални теми, които разбунват духовете. Емоционалните публикации провокират много повече реакции в социалните мрежи“, казва германският изследовател, който заедно със своите колеги е анализирал 35 856 статии на три езика.

Според оксфордските учени, руските държавни медии пишат много повече за протести срещу мерките за ограничаване на пандемията и за разнообразни теории на заговора. В същото време китайските и турските медии поставят акцента най-вече върху уж образцовите мерки срещу коронавируса, които взимат техните държави. А иранската държавна телевизионна програма на английски език използва пандемията, за да разпространява нападки срещу САЩ.

Свързани с руското военно разузнаване ГРУ?

При някои от фалшивите новини източникът първоначално изглежда неизвестен. Сайтове като InfoRos, InfoBrics или OneWorld.Press пускат публикации, които, според американски правителствени източници, произтичат от руското военно разузнаване ГРУ. „Ню Йорк Таймс“ и „Асошиейтед Прес“ уточняват, че фалшивите новини, публикувани от изброените сайтове, идват от две лица, свързани с ГРУ. Тези медии се позовават на тайните служби на САЩ.

Официална Москва отхвърля такива твърдения. „Още една порция фалшиви новини от „Ню Йорк Таймс“", коментира държавната медия Vesti.ru. Коментаторът на медията твърди, че изобщо няма доказателства за връзки с ГРУ на въпросните две лица: Денис Тюрин и Александър Старинский. Според него, това било просто опит да се отклони вниманието от собствените проблеми с пандемията.

Но и руски експерти, които се смятат за независими, гледат скептично на публикациите за фалшиви новини от Русия. „Не вярвам, че военните имат пръст в подобна дезинформационна кампания“, казва в интервю за ДВ Иван Сасурский, ръководител на катедра „Нови медии и теории на комуникацията“ в московския университет „Ломоносов“. Той пояснява, че дори тайните служби да са благословили такива течове на информация, изобщо не се знае дали първоизточникът е благонадежден.

Руската пропаганда днес е по-различна от съветската

Противници на мерките срещу пандемията в Германия. На плаката пише: Спрете тази идиотщина!

Противници на мерките срещу пандемията в Германия. На плаката пише: "Спрете тази идиотщина!"

Сегашната руска пропаганда коренно се различава от някогашната съветска, твърди руският медиен анализатор Андрей Архангелский: „Вместо да пропагандират вярата в комунистическия прогрес, днешните дезинформационни кампании се опитват да подкопаят доверието в рационалното разрешаване на проблемите.“ Според Архангелский, това не е просто опит да се компрометира демокрацията. В случая Кремъл „иска да си отмъсти на демокрациите за провала на съветския проект“, обяснява той.

Петер Стано е убеден, че „войната за умовете на хората“ може да бъде спечелена единствено с целенасочено обществено усилие. „Гражданското общество трябва да положи усилия, всички ние сме длъжни да правим повече“, казва той. Според него, за целта последователно трябва да се работи за по-висока медийна компетентност на гражданите и винаги критично да се анализират източниците на твърдения, циркулиращи в интернет.

Йоша Вебер

Михаил Бушуев

Дойче веле