Парламентарната група на БСП внася подписи за извънредно заседание на Народното събрание в понеделник.

Иска се от премиера да бъде изслушан заедно с вътрешния министър заради оказан натиск върху журналисти по време на националната конференция на ГЕРБ.

БСП иска спешна актуализация на бюджета, като проект за това да бъде внесен в парламента. Настоява се и за средства за машинно гласуване.

"В парламентарна република въпросът за харченето на парите се решава в парламента чрез промяна на бюджета. Това е държавническо, институционално и юридическо основание. Политическото основание е, че един човек години наред, включително и сега, когато е много тежко състоянието заради кризата и се създават сериозни проблеми в икономиката и в социалната сфера, решава еднолично, самостоятелно как да се харчат парите. Обикновено за партийни цели, за лични цели, за предизборни цели, затова настояваме да се направи по законовия ред в парламента и да има право опозицията да внесе своите предложения", казва Нинова.

По думите ѝ харченето на пари извън парламента е емблема на управлението на Борисов заедно с цензура върху свободната журналистика.

Румен Гечев критикува увеличението на заплатите на служителите на държавата администрация с 30%. От БСП определиха това като отчаян ход на Борисов:

"Само допреди 10-15 дни премиерът и правителството твърдяха, че приемането ни в чакалнята ще доведе, както се изрази Борисов, “да се закачим за водопроводната тръба на ЕЦБ“. Така ли беше?! Е, къде е водата по водопроводната тръба", попита Гечев.