- Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"?

- "Топлофикация Русе" осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа, всеки от тях произвежда по 220 т пара на час. Притежаваме и 2 турбини, всяка от 60 мв.

- Това ли са всичките ви мощности?

- В момента сме в процес на реконструкция на котел 5. Освен това направихме голяма инвестиция в 3 броя когенератора, чийто монтаж стартира.

- Какви са тези когенератори? С какво гориво работят?

- Те произвеждат енергия от природен газ.

- Екологични ли са?

- Производството на енергия от природен газ е по-екологично в сравнение с въглищата. Това означава, че с внедряването на тези 3 нови мощности в експлоатация, ще подобрим чувствително въздействието си върху околната среда и със сигурност мога да потвърдя, че са екологични.

- Кога ще са в експлоатация?

- Очаква се дейностите по монтаж и изпитване да продължат до края на следващата пролет. Трябва да влязат в работен режим в началото на следващото лято. Целта ни е през летния сезон да произвеждаме енергия само от природен газ.

- С какво въвеждането в експлоатация на трите когенератора ще допринесе за "Топлофикация Русе"?

- Въвеждането в работа ще доведе до оптимизация на производственото оборудване. Диверсифицирането на горивния микс е важна стъпка към подобряване на екологията на предприятието.

- Тоест горивният микс ще е не само от въглища, а и от природен газ и това ще допринесе за подобряването на екологията?

- Идеята е да заместваме все по-голяма част от въглищата с природен газ и биомаса, които са по-екологични източници на енергия. Доказателство за това е, че в програмата ни за новия регулаторен период, който изтича на 30 юни 2021 година, сме пресметнали, че в края му ще имаме над 50% оптимизация на въглеродните емисии.

- Споменахте ремонта на котел 5. Какви други инвестици реализирате в момента?

- Както обясних, основните ни инвестиции са съсредоточени в ремонта на котел 5, както и в закупуването на трите когенератора. Приоритетно за нас е завършването и на още два големи проекта - строителството на сероочистващата инсталация, както и реконструкцията на сгуроотвала. Реализацията и на двете инвестиции ще доведе до значително подобрение на екологичните параметри на предприятието. Всичките ни начинания са с грижа за русенци.

- С какво ще допринесе реализацията на всички инвестиции, които споменахте?

- Целта е да осигурим надеждна експлоатация на съоръженията, задоволяване на потребностите на клиентите и не на последно място устойчиво развитие на "Топлофикация Русе" съгласно европейските политики. Всички проекти са насочени към подобряване на екологията на дружеството.