Apple Inc се понесе на вълната на добрите си финансови резултати и вече е най-скъпата компания на света, изпреварвайки държавния саудитски петролен гигант Saudi Aramco. В петък книжата на компанията затвориха с 10.5% ръст, което изпрати пазарната ѝ капитализация до 1.842 трлн. долара.

Saudi Aramco, която след дебюта си на борсата веднага стана най-високо оценената компания в света, сега струва 1.76 трлн. долара.

Голямата печалба на Apple за третото тримесечие, обявена в четвъртък, изстреля акциите на компанията. Нарастването на годишна база достигна 11%, а като допълнително „гориво“ за растежа дойде и новината, че се подготвя сплит на акциите в съотношение 4 към 1, като по този начин те ще станат по-достъпни за по-малки инвеститори. В петък книжата затвориха на ниво 425 долара за брой.

Компанията успя бързо да се възстанови от достигнатата ниска точка на пандемията през март. От началото на 2020 г. до сега акциите са поскъпнали с 44%.

„Въпреки проблемите с COVID-19 Apple увеличава приходите във всеки свой сегмент и география, побеждавайки консенсусната прогноза за приходите с 14%“, пишат анализаторите на Morgan Stanley в изследователска бележка в петък, цитирана от CNBC.