Затворени за движение от протестиращи срещу правителството са столичните кръстовища при Орлов мост и „Цар Освободител“ в района на президентството.

Не се пропуска движение на МПС през тези две места, предупреждават от МВР. Градският транспорт се движи с променен маршрут.

Към обед обстановката в района е спокойна. Няма засилено полицейско присъствие.

„Този протест е и за другите граждани, разбирам, че те имат някакво неудобство в момента, но мисля, че е редно да се погледне отвъд собственото неудобство и в името на малко по-общото благо“, заяви един пред БНР един от протестиращите на Орлов мост, които останаха там през цялата нощ.

Жители на София обаче изразиха недоволство от блокадата:

„Не е правилно да се блокира булеварда, защото другите хора се притесняват от това нещо и не могат да си вършат работата. Двайсет човека не са цяла София…Не е редно това, но такава ни е демокрацията“

На брифинг тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че очаква сериозни проблеми в придвижването в София днес и предупреди за риск от физически сблъсъци.

„Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам сериозни затруднения при придвижването им, тъй като в момента на Орлов мост малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно“, каза ст. комисар Хаджиев.

Той посочи, че затруднения с придвижването има и по „Цар Освободител“, тъй като на пл. „Независимост“ също има разположени 8 палатки. 

„Надявам се на здравия разум и на протестиращите, и на останалите граждани. За нас е изключително важно всички да бъдем толерантни и отново напомням, че ние никога не изхождаме от позицията на силата. Опитваме се да водим диалог и да ги убеждаваме хората, че в крайна сметка и другите граждани имат права и трябва да се придвижват спокойно, за да стигнат до работните си места“, каза още Георги Хаджиев и допълни, че екипите на полицията работят под стрес и натоварване.

Движението на Орлов мост бе спряно още вчера от протестиращи. Днес те са издигнали плакат с надпис „Извинете за неудобството, държавата е в ремонт“ на напълно блокираното за движение на автомобили кръстовище. За преминаване се пропускат само линейки.

Протестиращите предлагат на преминаващите пешеходци да се присъединят към тях. Някои от хората обаче са доста изнервени от блокадата и влизат в пререкания с демонстрантите. Други преминаващи обаче са настроени положително към протеста и поздравяват участниците в него. 

„На протестите съм от ден първи, почти всеки ден. Вчера бях една от тези, които направиха дневната блокада на Орлов мост. Очаквам протестите да постигнат целите си, макар че до момента за съжаление това не се случва, което означава, че протестът трябва задължително да продължи и да се втвърди“, заяви една от участничките в блокадата.

Други обаче не споделят мнението ѝ: „Разбира се, че е фатално, не стига, че съм била два месеца в неплатен отпуск заради пандемия и вирус. Гражданите, стоейки по спирките не бяхме уведомени за тази промяна“.

В т.нар. Триъгълник на властта движението е блокирано от десетина палатки и шатра с надпис "оставка".

Движението по бул. „Дондуков“ обаче не е спряно.

При палатковия лагер край президентството един от организаторите на протестите от т.нар. Отровното трио - Николай Хаджигенов, каза за „Хоризонт“, че блокадите ще продължат:

„Нито политиците, нито Борисов, нито правителството или Гешев ще ни чуят. Това е ясно, не поддържаме подобни илюзии. Това, което трябва да направим, е да ги свалим насила, което се опитваме да направим. Всеки ден променяме по нещо ново – палатковият лагер, ще задържим блокадите. Блокадите в цялата страна също ще продължават, ще ескалираме допълнително, всеки ден ще правим по нещо ново и допълнително, докато им счупим ръцете – няма друг начин“. 

Вчера се състоя най-многобройният антиправителствен протест. Бяха блокирани ключови кръстовища в София и в други градове. Арести не са извършвани, съобщиха от МВР. 

За довечера от 19 до 23 часа отново е обявен протест със сборен пункт фонтана пред президентството под наслов „Да защитим демокрацията, ден 22-ри“.