Първите осигурявани по втория стълб на пенсионната система ще започнат да получават обезщетенията си за възраст през следващата година, но с течение на времето Министерство на труда и социалната политика се натъква на нови недостатъци в Кодекса за социално осигуряване. Много хора са изтървали срока за прехвърляне на партидите си от частните фондове в Националния осигурителен институт (НОИ), а това ще им коства приблизително 20% от парите за спокойни старини от държавното обществено осигуряване, според годишния актюерски доклад за 2019 г. на института.

Идеята за допълнителен „прозорец" от 3 месеца, през който осигурените да могат да прехвърлят средствата си от частните фондове към общественото осигуряване, отново излезе на дневен ред. Сега в закона е записано, че прехвърлянето към фонд „Пенсии“ може да се осъществи 5 години преди възрастта за оттегляне от пазара на труда, но според някои частни дружества това ограничение не е коректно.

„Възможността за прехвърляне на партидите от втората пенсия в НОИ трябва да е достъпна през цялото време до самия момент на пенсиониране. Това е най-добрият вариант за клиентите, защото ще могат да вземат информиран избор. Ще знаят колко ще е държавната им пенсия със и без намалението и колко биха могли да получат от частния пенсионен фонд“, коментира пред Economic.bg Анастас Петров, изпълнителен директор на NN Пенсионно осигуряване.

Как 2 стана по-малко от 1?

В не толкова далечната 2002 г. пенсионната система бе реформирана заради влошаващата се демографска ситуация в страната. Намаляващият брой работещи принудиха правителството да намали тежестта върху НОИ, като бъдат въведени втори и трети стълб, и така да се достига пенсия, която да е 70-80% от дохода, който човек е получавал през трудовия си живот, по думи на бившият министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Трябва да се има предвид, че дизайнът на системата не предполага този процент да бъде достигнат само от първи и втори стълб.

Ситуацията се усложнява и заради коефициента на редукция. На първите, които се пенсионират между 2021 и 2027 г. държавната пенсия се намалява с около 20%, защото част от осигуровките им вече отиват в частните фондове. А за следващите кохорти пенсионери този процент ще нараства, докато не достигне 25% през 2050 г., според годишния актюерски доклад за 2019 г. на НОИ. Пенсията от универсалните пенсионни фондове (УПФ) не е „допълнителна“, а замества намалението на държавното обезщетение. Според експертите първите групи пенсионери ще останат ощетени.

„Необходимо е да се направи промяна на коефициента на редукция, защото сега моделът не е коректен. Намалението трябва да падне поне наполовина (10%), защото хората нямат пълен осигурителен период и ще бъдат ощетени", коментира пред Economic.bg бившият социален министър Иван Нейков.

Очаква се комбинацията от държавна пенсия и тази от УПФ да даде заместване от 50-55% от трудовия доход. Според бизнеса коефициентът на редукция трябва да падне на 7%, за да може сумарно двете пенсии да бъдат повече от една. При изчисляването на намалението през 2000 г. не е взето предвид, колко е пенсионният хоризонт на родените през 1960 г. Също както и че пенсиите не се изплащат изцяло чрез осигуровките, които са внасяни по време на трудовия живот на хората, а за 40% от тях допринася държавата, което би променило формулата за извеждане на намалението на пенсиите от първи стълб.

НОИ или втора пенсия

Експертите се затрудняват в обособяването на типове клиенти, за които едната алтернатива е по-добра от другата. Въпреки това ако сте се осигурявали на много ниски доходи, можете да сте сигурни, че държавата ще ви отпусне минимална пенсия, която е 250 лв.

В случай че сте имали голяма брутна заплата през трудовия си стаж, за Вас е по-удачно да се доверите на частните фондове и да получавате две пенсии. Таванът на държавната е 1200 лв. Ако изберете да върнете партидите си в НОИ, няма как да получите пенсия над максималната, независимо колко големи са били доходите ви. При тези обстоятелства е най-удачно да запазите натрупванията в частните фондове и освен тавана на пенсията от първи стълб да получавате такава от втори и трети.

Изяде ли кризата парите ни за пенсия

Загубите на пенсионните фондове през първото тримесечие на тази година са 685 млн. лв. От бранша уточняват, че това не означава, че са изгубили стойността на партидите, а че доходността се е понижила. „Българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари по света и изпратиха първото тримесечие на годината с отрицателна доходност между -7% и -9%“, коментира Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“, за сутрешен блок.

Дружествата вече заличават тези спадове в доходността, по данни на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Партидите на хората осигурени в частните пенсионни фондове нарастват с 854 млн. лв. през второто тримесечие на 2020 г. При универсалните пенсионни фондове (УПФ) нетните активи през този период се увеличават с 5.92%, професионалните пенсионни фондове (ППФ) растат с 4.41 %, а при доброволните пенсионни фондове (ДПФ) покачването е 4.53%. За същото тримесечие на 2019 г., постигнатата доходност от управление на активите е значително по-ниска, съответно 1.63%, 1.3% и 1.33%.

„Стремим се към края на годината да сме покрили отрицателната доходност от началото на 2020 г., ако по света няма неочаквани и силни сътресения", сподели Петров. 

Нови реформи

Сега се използва едно и също портфолио за хора на 20 и на 50 години. От друга страна мултифондовете  биха могли да предложат на клиентите по-добра услуга. Дори чрез тях биха се намалили загубите на доходността за хората, които ще се пенсионират през следващата година. Средствата им можеха да бъдат във високо консервативни фондове и спадовете на пазарите нямаше да рефлектират толкова силно върху втората им пенсия. При по-дълъг пенсионен хоризонт осигуряващите се имат по-голяма толерантност към риска и биха предпочели агресивно портфолио.

„Този модел се използва в много европейски държави, при това много успешно. Трябва и ние да вървим към това, защото хората се нуждаят от свобода как да управляват пенсионните си фондове. Ако частните пенсионни дружества имат право да инвестират високорисково, това ще доведе до по-висока доходност", коментира Нейков.

Обсъжданията със заинтересованите лица за създаване на прозорец за прехвърляне на партидите в НОИ ще бъдат през есента. Това коментира социалният министър Деница Сачева при въвеждането на по-голямата минимална пенсия.

economic.bg