Мадрид ще направи носенето на предпазни маски на публични места задължително като част от пакет от мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Решението идва на фона на сериозното увеличение на случаите на Covid-19 в Испания в последната седмица.

Носенето на маска на публични места е задължително в Испания от 21 май на местата, на които социалната дистанция не е възможна, но в последните седмици почти всички от 17-те региона направиха мярката задължителна през цялото време. Мадрид е един от последните, който последва това.

Освен намерението на властите в Мадрид да въведат задължително носене на маски на открити и закрити места, те планират още  баровете да работят до 1 часа през нощта, а събиранията на хора в откритите части на заведенията да бъдат ограничени до 10 души. Препоръчва се също и празненствата  в домашна обстановка да бъдат с до 10 гости.

Този нов пакет от мерки идва на фона на решението на Великобритания да върне 14-дневната карантина за пристигащи от Испания.

Мадрид критикува решението на Лондон, а от туристическия бранш предупредиха, че карантината може да нанесе загуби за испанската икономика в размер на 10 милиарда евро.

Междувременно от Световната здравна организация заявиха, че все още се намираме в първата вълна на коронавируса, която ще има пикове и спадове. Броят на заразените в света е над 16 милиона, а смъртните случаи са над 650 000.

„Пандемията продължава да се ускорява. В последните шест седмици общият брой на случаите се е увеличил приблизително двойно“, каза директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.