През август се очаква средните температури у нас да бъдат около нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 13 и 17 градуса. Най-ниските температури през август у нас ще бъдат между 9 и 14 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса, сочи прогнозата на  Националния институт по метеорология и хидрология.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите през август ще е около нормата, в западните райони - около и над, а в източните - около и под нормата. Климатичната норма за равнините и високите полета е между 30 и 50 литра на квадратен метър, за Черноморието - между 20 и 35 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на месеца, след преминало атмосферно смущение, температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. Ще преобладава слънчево време. В средата и в края на първото десетдневие се очаква преминаването на атмосферни смущения и на места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни превалявания, с гръмотевична дейност и с относително понижение на температурите.

През повечето дни от второто десетдневие на август се очаква времето да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде предимно слънчево. Вероятност за преминаване на студен фронт ще има около средата и края на периода, когато на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност.

През третото десетдневие температурите ще останат близки до климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават. Вероятност за краткотрайни валежи ще има около 25 август и в края на месеца.

Според астрономическата справка в началото на август слънцето в София изгрява в 6.00 часа и 19 минути, и залязва в 20.00 часа и 45 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 25 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.00 часа и 51 минути, и залязва в 20.00 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 09 минути.

Фазите на луната през август са: на 3 август - пълнолуние, на 11 август - последна четвърт, на 19 август - новолуние, а на 25 август - първа четвърт.