Във връзка със случая, в който 29 крави са измряха веднага, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград, областният управител Стефка Здравкова, съобщи, че пробите от река Марица в момента са в нормата, няма опасност за хората, няма опасност и за населените места по поречието на реката.

От ВиК съобщиха, че техните проби, които са взети от шест места, не са готови. 48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград са без вода,.

 

Населените места остават без вода, но към тях тръгват водоноски и минерална вода, която е осигурена от Българския червен кръст. Спряно е водоподаването на 50 населени места по поречието на река Марица

Това са общините: Димитровград, Хармални, Любимец, Симеоновград, Свиленград. Мярката е наложена снощи от кризисния областен щаб в Хасково.

 

От кризисния щаб категорично отрекоха информацията за производствена авария, която беше обявена по-рано от Министерството на здравеопазването. Областният управител Здравкова отказа да сподели какви са работните версии за замърсената вода, която е причинила смъртта на стадото животни.

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение.

Стоян Господинов снощи загуби 29 крави, след като са пили вода от канал, свързан с река Марица.

"Този канал идва от Неохима, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича", коментира собственикът.

29 -те крави са регистрирани , което означава, че собственикът им ще получи обезщетение - уточниха за "Хоризонт" от Агенцията по храните. Финансовите инструменти за компенсиране обаче ще бъдат определени, едва след като излязат резултатите от взетите от ветеринарите проби и се изясни причината за смъртта. Междувременно за да се избегне допълнително влошаване на екологичната ситуация в района, телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсенератор. 

Работи се по версията, че водата е замърсена от голямо промишлено предприятие. Главният комисар Николай Николов - директор на "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Какво точно се е случило, ще кажат колегите, които водят досъдебно производство. Имат вече събрана много информация".

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова след заседание на Кризисния щаб обяви, че се спира водоподаването към пет общини по поречието на река Марица.

"Нямаме други умрели животни надолу по течението на реката. Въпреки всичко, предприехме мерки по спиране на водовземането от басейна на река Марица, за да предотвратим евентуални щети".
Според властите няма екологична опасност за населението на съседните Турция и Гърция и затова не се налага да бъдат информирани по линия на външно министерство.