Най-много бензин със своите месечни заплати могат да си позволят жителите на Люксембург, а най-малко тези на Украйна. Това показва проучване за достъпността на горивото за населението, изготвено от руската агенция „РИА Новости“.

При съставянето на рейтинга са използвани статистически данни от европейските страни за цените на бензин A-95 до началото на юли 2020 г. Експертите изчисляват количеството бензин, което жителите на европейските страни могат да закупят със средните си месечни заплати.

Жителите на Люксембург могат да закупят около 3.2 хил. литра бензин за средната си заплата. Жителите на Норвегия – 2.6 хил. литра гориво. Жителите на Австрия, Ирландия и Великобритания могат да закупят повече от 2.3 хил. литра бензин. Руснаците могат да си позволят 924 литра бензин A-95. Жителите на Украйна имат възможност да закупят само 395 литра гориво. Това е осем пъти по-малко от Люксембург.

Освен Украйна, аутсайдери на рейтинга са Беларус, Унгария, Латвия, Румъния и България, пише изданието. Жителите на тези страни могат да си позволят да купуват не повече от 700 литра бензин на месец. България се нарежда на 27-мо място от общо 32. Средната заплата в страната ни позволява около 699 литра бензин, докато миналата година те са били 500.

В почти всички страни, участващи в класацията, цените на бензина са намалели. Най-много те са паднали в Словения (-23.1%), България (-22.1%) и Украйна (-22.1%). Повишаването на цените се отбелязва само в три страни: в Русия (+ 1.3%), Беларус (+ 1.1%) и Казахстан (+ 1%).

Ситуацията с промяната в цените на дизеловото гориво е подобна на динамиката на цените на бензина. Цената на дизеловото гориво е спаднала навсякъде, освен в Беларус.