Правителството предлага нови социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19. Мерките бяха обсъдени на Коалиционен съвет тази сутрин.

Борисов заяви, че ще удължат с още един месец извънредната епидемична обстановка, за да може тези мерки да работят. Удължаването ще стане със заповед на министъра на здравеопазването.

Премиерът съобщи, че са одобрени социално-икономически мерки в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Какво включват социалните мерки:

Увеличаване на разходите за персонал с 30 % от 1 август на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията - увеличава се ставката на нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др.

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е 318 млн.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони - 17 млн. и 300 000 лв.

Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия - 67 милиона лева до края на 2020г.

 

Икономическите мерки включват:

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Допълнителни средства се отпускат към почти всяко министерство.

Борисов уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета. "С намаления данък в туризма - приходите от ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. повече отколкото миналата година".

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов.