Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева от Брюксел пред БиТиВи.

Анализът е направен от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). Анализите и техническата експертиза са в обем от 34 страници. За експертиза на записа настоя както Елена Йончева, така и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия.

Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища, пишат от лявата партия.

В записа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, излезе в публичното пространство на 12 юни 2020 г. В него мъжът използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще "изгори" политическия си опонент Елена Йончева.

"Експертизата има правна стойност", категорична беше Елена Йончева в коментар за предаването "Лице в лице" на bTV. Тя каза, че ще предостави анализа на белгийската полиция, тъй като работи в Брюксел. "Тук, в Брюксел, на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск", каза тя.

Задължение на евродепутата е да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията.

"Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията", коментира Йончева.

От групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) е изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. В писмото се настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа. В него се казва, че "нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване".

Ираче Гарсия призова председателя на Европарламента Давид Сасоли да настоява пред премиера Борисов за "независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, с използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол".

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи анализ се появи и в публикация на престижното издание The Guardian. В нея се припомня още, че според испанския El Periodico полицията в Каталуня разследва Бойко Борисов след разкрития за т.нар. "къща в Барселона", които направиха български журналисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 г.

Евродепутатът и бивш журналисти заяви, че в сградата на българския парламент е била предупредена, че ще пострада, ако продължава да се занимава със случая.

Наскоро Елена Йончева осъди премиера Бойко Борисов за клевета на три инстанции.