Преди 115 години, на 25-ти юли, в Русе (тогава Русчук) се ражда Елиас Канети. 76 години по-късно, през 1981г., той получава Нобеловата награда за литература за “творчество, белязано с широка перспектива, богатство на идеи и художествена сила“. България тогава пропуска събитието. Името на писателя е малко познато и то на тесен кръг интелектуалци. Канети е „неудобен“ на комунистическата власт и съответно забранен заради публичната му подкрепа на съветския дисидент Андрей Сахаров. „Неудобна“, за тоталитарното управление особено, е най-значимата му творба „Маси и власт“.

Въпрос на почти десетилетие по-късно е да прочетем Елиас Канети на български език и да оценим признанието, написано от него, европееца: „Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук“. 

Казва го, макар че дължи повече на Лондон, Виена и Цюрих. Те са неговите “специални градски божества“, както ги нарича в речта си при получаването на Нобеловата награда. Пак там Канети прави поклон пред Карл Клаус, Франц Кафка, Роберт Музил и Херман Брох. И завършва речта си така: “Би било невъзможно да не мисля за тези четирима мъже. Ако бяха още живи, мисля, че един от тях щеше да е на мое място“. Елиас Канети живее 89 години. Умира в Цюрих и е погребан до Джеймс Джойс.


Достъп до литературното наследство на Елиас Канети днес има всеки българин с интерес към по-високите етажи на мисълта. И към посланията, които остават модерни и прилягат без усилие към политически, социални и житейски ситуации от 21-ви век. Създадено през 1992-ра година, Международно дружество „Елиас Канети“ близо 30 години, по свой път, продължава да търси новия Нобелов лауреат. Той може да не е роден в Русе, нито в България, но да е прочел свои редове в алтернативното пространство на Дом Канети. И това продължава вече  12 години по време Литературния фестивал. Издателство „Елиас Канети“ дава път към българския читател на германоезични автори. Австрийската бибилиотека „Елиас Канети“ – Русе навърши 15 години.

На 25 юли Общото събрание на Дружеството ще отбележи рождението на своя патрон. Планираният празник с много гости и събития  за 15-та година на Австрийската библиотека - Русе и 115-та на Елиас Канети се отлага за октомври заради ограниченията, наложени от пандемията COVID-19. С надеждата да се случи до края на 2020.