Депутатите приеха единодушно на първо четене внесените от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за задълженията и договорите. Измененията предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица. 

Физическо лице, което не може да плаща задълженията си, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от тях след изтичане на определен период от време. От "Обединени патриоти" смятат, че този срок е достатъчен, за да защити интересите на кредиторите, така че те да могат да съберат своите вземания.

Съпредседателят на парламентарната група на "Патриотите" Искрен Веселинов мотивира промените и обясни, че страната ни е единствената в Европейския съюз, която не предлага никаква защита за длъжника: "Съгласно нашите данни, над 600 000 са такива производства, които са дългогодишни, и това са наистина стотици хиляди съдби. Много от хората, които са в това положение, предпочетоха да емигрират от България, за да могат да получават някакви сносни доходи зад граница, където съдия-изпълнителите не ги преследват и смятам наистина, че ще бъде една глътка въздух за десетки хиляди хора в България".

Промените бяха приети единодушно с 87 гласа "за".