Протест пред парламента с искане за оставката на правителството ще има и днес. Хората се събраха в очакване депутатите да гласуват вота на недоверие

Организаторите посочиха начален час от 9 ч. тази сутрин, но засилено полицейско присъствие имаше още в 7 ч., видя репортер на БНР.  Сградата на народното събрание е отцепена.

Улиците около парламента са затворени. Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано.

Протестиращите посрещнаха с възгласи "оставка" и освирквания преодоляването на вота на недоверие в парламента. Те заявиха, че ставащото в Народното събрание събрание няма значение, защото исканията им за оставки остават, както и протестната им демонстрация.

"Няма изненади. Всички знаехме, че това ще се случи точно този начин и на практика не сме изненадани. Този вот на недоверие няма нищо общо с нашия вот на недоверие! Нашият ще мине", каза протестираща за БНР.

Очаква се 13-ият по ред протест да премине в гражданско неподчинение, каквато заявка дадоха обявилите се за организатори Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

През изминалото денонощие до окупация на ключови сгради в София не се стигна заради масираното полицейско присъствие, което отцепи държавните сгради в широк периметър. И все пак протестиращите изразиха недоволството с пресичане на пешеходната пътека пред парламента и блокиране на една от линиите на метрото.

След което в Първо РПУ сред задържаните се оказа и бившият депутат Минчо Спасов. Исканията остават същите. Оставка на правителството, оставката на главния прокурор, изгонване на мафията от управлението.

 

Без сериозни нарушения на реда са преминали протестните действия вчера в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Четирима души са отведени в столични районни управления. Двама 16-годишни младежи, единият от които без документ за самоличност, са палили факли по време на шествието, и по-късно са предадени на родителите им. Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.