Заседанието на Европейския съвет бе дълго и сложно, но приключи с успех, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки. 

Той говори на пресконференция след края на срещата, на която бе постигнато споразумение за фонда за възстановяване на европейските икономики от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

"Европа се нуждае от огромни инвестиции. Съвместната работа на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) и координирането на нашата съвместна дейност доведоха до огромен успех. Това е голям успех от финансова гледна точка", заяви полският премиер, като подчерта важността на постигнатите споразумения за контрола на бюджетните средства.

"Нашите приятели от Северна Европа обсъждаха с юга отпускането на възможно най-малко средства за помощи, а ние искахме сумата да е колкото може по-голяма", изтъкна Моравецки, според когото Вишеградската четворка е изиграла ролята на посредник.

По думите на полския премиер страната му ще получи 124 милиарда евро под формата на непосредствени помощи, а като се прибавят и парите, които ще бъдат отпуснати като заеми, общата сума за Полша е 160 милиарда евро.

Полша успя да избегне непосредственото обвързване на отпускането на европейски бюджетни средства с въпроса за върховенството на закона, каза още Моравецки.