В понеделник Гърция въведе по-строги правила за чуждестранните сезонни работници с оглед на неотдавнашния скок на случаите на Covid-19 на Балканите, съобщава Ройтерс.

През миналата година в земеделския сектор на Гърция бяха наети над 10 000 сезонни работници, главно от Албания, България и Северна Македония.

"Земеделските чуждестранни работници, които напуснат страната преди 4-ти август, няма да могат да се върнат до по-нататъшно известяване“, заяви на брифинг говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Сезонните работници бяха получили разрешение в началото на май да работят в страната със специален тримесечен лиценз.

Гърция започна да облекчава ограничителните мерки в началото на май, но правилата за социално дистанциране все още се прилагат. В последствие страната затегна правилата за посетителите на границата с България в началото на този месец и засили проверките на място в самата Гърция.

Средиземноморската държава успява да овладее разпространението на коронавируса до малко над 4 000 случая на заразени, което е далеч по-добре от останалите страни от Европейския съюз, главно поради въведените ранно карантинните ограничителни мерки в цялата страна, напомня Ройтерс.