Европейските лидери започнаха да пристигат за заседанието на Европейския съвет. То продължава четвърти ден в опит за намиране на компромис по плана за възстановяване от пандемията с коронавируса и по-точно по въпроса за съотношението безвъзмездни средства/заеми в него. Френският президент Еманюел Макрон заяви:

„Все още нищо не е постигнато затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред“.

Като най-проблемни точки Макрон посочи върховенството на закона и съотношението грантове/заеми във възстановителния фонд. Той добави, че ще продължи да се бори за своята позиция, която е в полза на превеса на безвъзмездните средства.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че снощи лидерите са изработили рамката за евентуално споразумение. „Надявам се, че пропастта, която остава между нас, ще бъде преодоляна, макар това да не е лесно“, допълни тя.

Предпазлив оптимизъм изрази и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„Сега навлизаме в ключовата фаза, но моето впечатление е, че европейските лидери наистина искат да постигнат споразумение. Те показаха ясна воля за намиране на решение. ЕС има нужда от него, за да преодолее кризата и да подготви Европа за бъдещето. Позитивно съм настроена за днес. Още нямаме резултат, но нещата се движат в правилната посока“.