Протест под наслов „Окупация на НС. Всички вън!“ се провежда край сградата на парламента в 12-ия ден от антиправителственото недоволство в София и в други градове.

Протестиращите са спрели движението по булевард „Цар Освободител“ пред сградата на Народното събрание.

Плътен полицейски кордон е оградил сградата на парламента.

Няма напрежение и ескалация между протестиращи и полиция.

Около обед стана ясно и че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока „Младост“.

 

За няколко минути преди около час движението на влаковете на софийското метро беше спряно от протестиращите, но вече е възстановено и е по разписание, съобщи за „Хоризонт“ Стоян Братоев, началник на столичния метрополитен.

 

„На перона на всяка станция има т.нар. бутон безопасност, ако попадне пътник на релсите, да може да се изключи напрежението и двама-трима от тия господа са отишли и изключили този бутон. За няколко минути не е имало напрежение на перона на станцията. Възстановено веднага движението, така че няма проблем. Сега ще сложим малко повече полицаи, така че да не правят зулуми“, каза Братоев. 

 

Той допълни, че не е имало блокирани пътници в мотриси заради действията на протестиращите.

Репортер на „Хоризонт“ не установи засилено полицейско присъствие на метростанциите. 

Недоволните в центъра на столицата скандират „Не искаме подмяна, искаме промяна“:

„Страшно много полиция, не мога да разбера от какво ги пазят толкова. Хората си протестират, имат право да протестират, това е демокрацията. Този политически елит е изчерпан. Трябва да си подадат оставките. И не само те“;

„Въпросът е, че трябва да се случи абсолютно пълна промяна, не говорим просто да падне тази корумпирана шайка, а абсолютно всички. Ние нямаме в момента нужда от подмяна. Имаме нужда от тотална промяна“;

„Потъпкано ми е достойнството! Срамувам се като излезна, аз не съм била дълго време в България, като ме попитат откъде съм, хората какво знаят за нас“, споделиха пред БНР част от протестиращите.

За да подкрепят протеста, в София са пристигнали и плевенчани, очакват се и жители на Благоевград, Пазарджик и Етрополе.

Българи ще протестират още в Калгари, Сидни и Маастрихт, съобщиха източници на „Хоризонт“.

Очакванията на протестиращите са да се слеят с вечерния протест пред сградата на Министерския съвет.

Засилено е полицейското присъствие в т.нар. Триъгълник на властта и пред Съдебната палата.

В следобедните часове няма напрежение между протестиращите и полицаите.

Какви са исканията на протестиращите?

„Ние просто трябва да сме тук, за да изгоним крадците от парламента, просто трябва да си отидат. Ще дойдат млади хора със своите идеи и със своите виждания и те ще ни управляват. На тях се надяваме. Всички, които се връщат сега по някакъв повод в България, нека да вземат участие, да дойдат да се съберем всички тук и да изгоним крадците от парламента“;

„Аз лично съм тук заради внуците ни, не искам да си тръгнат“

„Ние сме млади, имаме деца, те ще имат деца, искаме държавата да продължи да съществува, не да се затрием“;

„Всеки следващ, който идва на власт, трябва да знае, че народът е този, който решава“;

„Хората няма да спрат, всички ще бъдем тук и на нас проблемът не ни е само правителството, а съдът и прокуратурата“, заявиха част от протестиращите пред репортер на БНР.

Няма сериозни нарушения на обществения ред в София, съобщиха от столичната дирекция на вътрешните работи. Няма информация за блокирани административни сгради в София или кръстовища. 

 

За пореден ден в центъра на София не са забелязани агитки или групи, които да търсят сблъсъци с полицията и ескалация на напрежението.

От МВР призовават хората, участващи в днешните протести да спазват закона и да не нарушават общественият ред.