Обединеното кралство ще получи ранен достъп до 90 милиона дози ваксини срещу Covid-19, се посочва в оповестено в понеделник прессъобщение на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Общо 30 милиона дози ваксини ще дойдат от съвместната разработка между компаниите BioNTech и Pfizer, като в същото време правителството сключи принципна сделка за 60 милиона дози и с биотехнологичната компания Valneva, разработваща и предоставяща ваксини срещу инфекциозни заболявания.

Освен това Обединеното кралство се съгласи да закупи един милион дози от разработвано от компанията AstraZeneca лечение с антитела, предназначено за пациенти, които не могат да получат ваксина.

"Това ново партньорство с някои от най-големите световни фармацевтични и компании за ваксини ще осигури на Обединеното кралство възможно най-добрият шанс да осигури ваксина, която защитава хората, които са най-застрашени", заяви бизнес министърът Алок Шарма.

Сделката на Обединеното кралство, подписана с BioNTech и Pfizer, е първото обвързващо споразумение в света с компаниите за разработваната от тях коронавирусна ваксина.

Обявените днес сделки са факт след вече съществуващите споразумения с Оксфордския университет и AstraZeneca за съвместно разработваната от тях коронавирусна ваксина, както и с Imperial College London, който също тества своя ваксина срещу Covid-19.

Първите резултати от изпитването на ваксината на университета в Оксфорд и компанията AstraZeneca се очаква да бъдат публикувани по-късно днес в медицинското списание The Lancet.

Ваксината вече е в етап на мащабни тествания върху хора, за да се прецени дали може да окаже ефективна защита срещу Covid-19. Въпреки това разработчиците й все още не са докладвали резултатите от първоначалното изпитване във "Фаза 1", което би показало дали е безопасна и дали задейства имунен отговор.