Народното събрание обсъди днес вота на недоверие към правителството, внесен от БСП.

Проектът на решение за гласуване на недоверие на Министерски съвет беше внесен преди дни от 77 депутати от „БСП за България“ и е мотивиран с провал в политиката за противодействие на корупцията. Това е 5-и вот на недоверие, внесен от левицата към кабинета „Борисов 3“, и втори на тема корупция. 

В края на продължилите близо 20 часа дискусии вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че, докато има смисъл и полза, докато не се скъса връзката с обществото, правителството ще остане на власт.

Той реторично попита има ли корупция в България и подчерта, че това е хронично заболяване на българското общество и държава:  

„Корупцията не се бори с думи, а с институции и със закони. Дали трябва да подава оставка българското правителство или не? Докога ще стои? Докато има смисъл, докато не се е скъсала връзката с гражданите“. 

Парламентът ще гласува вота на недоверие утре, 21 юли, на извънредно заседание от 11.30 часа, решиха депутатите след края на дебатите.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна в представянето на мотивите по вота, че корупцията е превзела министерства и структури в цялата страна и се е настанил „олигархично-мафиотски модел“ на управление на България:

„Огромните корупционни скандали, пипалата на мафията са обгърнали почти всички структури на държавата. Ето това е стройно изграденият ревностно пазен мафиотско-олигархичен модел, чийто събирателен образ е едно чекмедже, пълно с евробанкноти и пазено с пистолет до главата. Да си върнем държавността, оставка, съд и справедливост, градеж на чиста и свята република“.

Заместник-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков също направи остро изказване от трибуната:

„Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500 евро банкнота и герб, на който се мъдри калинка. Само вие не виждате, че говорите за еврозоната в държава, в която превърнахте в разменна монета суджука. Само вие не виждате, че тук страшно много се краде, ама яко се краде“.

От ГЕРБ обявиха, че ще отхвърлят този вот на недоверие в името на отговорността към държавата. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков коментира, че няма да позволят да се стигне до служебно правителство, излъчено от президента Румен Радев:

„Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек, президентът Радев, на който в очите му е изписана една дума и тя е реваншизъм. Борисов, на него му е мило, държавата да върви напред. И смятам, че това е правилно. Има избори след шест месеца и евентуално оставка на парламента и на правителството ще доведе до това, че ще останем без работещ парламент. Само след няколко месеца има избори и заради това единственото, което призовавам хората отвънка, към младите активни хора, не към тези провалени политици, които се опитват да яхнат един протест, искам да ви успокоя, не си мислете, че вънка хората ви харесват. И единственото, което искам да има мост между нас, а не пропаст“.

От „Обединени патриоти“ определиха мотивите за вота на недоверие като хаотични и манипулативни.

Съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов обвини БСП в опит да яхне протеста и изтъкна участието на патриотите в управлението като силна антикорупционна мярка с недопускането на ДПС до властта:

„Единственият истински мотив е желанието да се яхне протеста и с негова помощ да се събори правителството с цялото ни безусловно уважение към гражданското право на протест, ние сме длъжни да кажем истината – именно олигархията днес се стреми да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други и зорко бранейки правилата, които ѝ позволяват да се самовъзпроизвежда. Не допуснахме ДПС във властта и мислим, че това беше една мощна антикорупционна мярка. Няма да го допуснем и занапред въпреки флирта им на „Росенец“ с друга либерална формация“.

От ГЕРБ подчертаха още, че целта на БСП е предизвикване на политическа криза, а мотивите на вота са без агрументи. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира:

„Улисани в лидерски битки, колегите вляво разчитат на всичко, което носи дивидент - от козички до спекулации с компромати и снимки. Освен това трудно ще се съчетаят вашите интереси с тези на протестиращите. Като най-голяма парламентарна група ние имаме отговорност пред нашите над милион избиратели“.