Категорично подкрепям предложението отпускането на европейски средства да се обвърже със спазването на върховенството на закона. Продължавам да настоявам за общ медицински протокол на ЕС. Важно е да се концентрираме върху следващите шест месеца, защото те ще са най-тежки. Надявам се днес да намерим компромис и да излезем единни и силни.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където трети ден продължава срещата на върха на ЕС.

България предлага и подкрепя позиция за намаляването на гарнтовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро.  Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малко, отбеляза Борисов и допълни: Едните държави-членки искат изобщо да няма грантове, само заеми.

Аз подкрепям пестеливата четворка, защото нашата политика винаги е била да харчим колкото изкарваме и да слагаме парите там, където има развитие – инфраструктура, чист въздух, високи технологии, каза още Борисов.

Трябва да се намери баланс. Не знам дали ще имаме решение, каза премиерът.

Той съобщи отново, че е настоял за единен протокол за правила в настоящата ковид-пандемия.

Внушава се, че пандемия няма. Обществото беше облъчено, че аз и Мутафчийски, и щабът сме някакви лоши хора. Австрия защо продължава да се държи толкова строго, попита Борисов.

Министър-председателят настоя да се направи публична кръгла маса на медици, които да обясняват на обществото ситуацията с коронавируса.

Много ни упрекват за твърдите мерки в началото. Бяхме най-добрите в Европа, сега сме последни, само Швеция е пред нас. Една след една държавите ни слагат в червените зони, посочи още Борисов.

Борисов за протестиращи: На тяхната възраст ни караха да маршируваме докато се стелеше радиоактивен прах

Премиерът Борисов не подмина и антиправителствените протести, които се провеждат в цялата страна вече десет дни. А в същото време сънародници в Брюксел също протестират, за да изразят подкрепата си към исканата оставка от София.

Относно обвиненията, че полицията е употребила сила срещу протестиращи Борисов каза, че най-късно във вторник или в сряда ще завърши проверката на МВР.

„Горчиво съжалявам, никога това не е било толерирано от нас”, каза Борисов.

Борисов направи коментара си по повод студента в Хага – Евгени Марчев, който беше приет в „Пирогов” след задържане от СДВР на 10 юли, а по-късно доброволно напусна лечебното заведение. Студентът, родителите му, както и организаторите на протеста твърдят, че той е бил жестоко пребит от полицаите под колоните на Министерския съвет. МВР започна разследване и отстрани установените полицаи от опазването на обществения ред.

“Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон, или където и да било. На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че, тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми”, заключи Борисов.