Винарска изба от Мелник попадна в класацията World’s Best Vineyards за 2020 година, нареждайки се на 39-а позиция сред най-добрите винени дестинации в света. Класацията се изготвя от World’s Best Vineyards Academy, в която членуват повече от 500 специалисти в областта на виното и винения туризъм.

„Наградата е резултат от дългогодишните ни усилия да развиваме този вид туризъм в региона на Мелник, Сандански и Петрич", казва Милица Зикатанова, чието семейство управлява винарската изба и допълва: 

"Нашето сътрудничество с винените и туристическите обекти в района доведе до създаване на Мелнишките винени маршрути, които са не просто туристическа карта, a виждането ни за обединена винена дестинация.“ 

Българската винарна предлага всекидневни винени турове и дегустации, представя традиционни местни сортове, организира ежегодни събития, уъркшопи и други, допринасящи за популяризирането на винения туризъм в региона и страната.  

Номинациите и гласуването за World’s Best Vineyards са тайни до самото им обявяване. Критериите са комплексни и включват цялостното туристическо изживяване – виното, лозята, винения тур и дегустацията, лозарските и винарски практики и традиции, историята на бранда и хората зад него, връзката с природата, гостоприемството на екипа и репутацията на винарната.

Сред наградените са и световноизвестни имена на производители от най-популярните винени дестинации като Бордо, Напа Валей, Тоскана, Стеленбош, Нова Зеландия, Чили и Аржентина.