Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с ново компромисно предложение - да бъдат прехвърлени 50 млрд. евро от грантовете към заемите от предложения фонд за възстановяване на ЕС, съобщава "Политико".

Предвижда се общият размер на фонда да остане 750 милиарда евро, но нивото на безвъзмездното финансиране да бъде намалено до 450 милиарда евро (от предложените 500 милиарда евро) - отстъпка в съответствие с исканията на т.нар. "пестелива четворка" - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция.

Мишел предложи компромис и относно управлението на фонда, опитвайки да склони Нидерландия да подпише споразумението.

Идеята - т.нар. "аварийна спирачка", е, ако дадена страна възразява срещу изплащането на средства за възстановяване, да може да поиска в рамките на 3 дни да отнесе въпроса незабавно към Европейския съвет или Съвета по икономически и финансови въпроси, за да оспори решението.

Припомняме, Нидерландия поиска единодушие при вземане на решение за отпускане на средства. Срещу позицията й обаче са много страни, а Комисията и Съветът твърдят, че това не е правно възможно.

Въпреки че не е сигурно, че корекциите ще бъдат достатъчни за сключване на сделка, надеждите са, че това ще съживи дискусиите след вчерашния застой.

За да намали размера на грантовете, Мишел предлага съкращения на няколко бюджетни програми, сред които Хоризонт Европа (намаление с 2 млрд. евро), здравна програма (намаление с 2,7 млрд. евро) и финансиране за развитие на селските райони (намаление от 5 млрд. евро) ). Освен това ще бъде премахнато планираното финансиране в размер на 26 млрд. евро за подкрепа на платежоспособността на компаниите.